• Robert van Campenhout en Johan Weeber.
• Robert van Campenhout en Johan Weeber. Foto: Hans Huisman

‘Bij verlenging BIZ gaat De Meent een gezonde toekomst tegemoet’

Algemeen

PAPENDRECHT • De betrokkenen bij de regeling van de BIZ (Bedrijven InvesteringsZone) hopen dat de afspraken van de BIZ voortgezet kunnen worden. “Bezoekersaantallen zijn toegenomen en we werken goed samen.”

De stichting BIZ (Bedrijven InvesteringsZone) is een succesvolle samenwerking tussen de winkeliers van WinkelPark de Meent, de vastgoedeigenaren en de gemeente Papendrecht die nu al bijna vijf jaar duurt.

De parkeergarages onder De Meent waren destijds een hoofdpijndossier. De gemeente moest er jaarlijks flink geld bij leggen. De gemeente wilde dan ook de tarieven flink gaan verhogen, maar hier waren de winkeliers het absoluut niet mee eens, want dit zou de doodsteek betekenen voor het winkelcentrum.

Uiteindelijk staken de winkeliers, de vastgoedeigenaren en de gemeente de koppen bij elkaar om een goede oplossing te verzinnen en werd uiteindelijk de BIZ opgericht. De winkeliers dragen jaarlijks 750 euro bij, de niet-winkeliers zoals kantoren betalen 375 euro per jaar bij en de supermarkten een veel hoger jaarlijks bedrag, dat niet naar buiten gebracht wordt. De vastgoedeigenaren worden aangeslagen via een opslag op de OZB. En tenslotte draagt ook de gemeente Papendrecht een deel bij. Het belangrijkste resultaat was dat voortaan de eerste twee uur parkeren voor bezoekers gratis kon worden aangeboden.

Overeenkomst loopt af
Per 1 januari 2023 is de huidige overeenkomst afgelopen en moet deze weer worden overlegd. Dit gaat echter niet automatisch, want alle leden hebben hierin een stem. Het gaat hierin om ongeveer 120 winkeliers en 25 vastgoedeigenaren. De gemeente Papendrecht heeft inmiddels akkoord gegeven, want vorige maand heeft de gemeenteraad hierover positief gestemd.

Johan Weeber, voorzitter van de BIZ, hoopt een grote betrokkenheid: “Ik hoop dat iedereen gaat stemmen, ook degenen die tegen de BIZ zijn. We hebben de afgelopen vijf jaar veel geleerd en het is mooi om te zien dat de bezoekersaantallen flink zijn toegenomen sinds de eerste twee uur parkeren gratis is geworden. Daarnaast is via de BIZ ook de promotie van het winkelcentrum goed geregeld en worden er geregeld evenementen georganiseerd. Het schoon houden van het winkelcentrum en zorgen voor veiligheid wordt ook via de BIZ bekostigd. De Meent heeft inmiddels drie sterren op het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Samen optrekken
Robert van Campenhout, centrummanager, is ook tevreden met de BIZ: “Dankzij de BIZ is de relatie met de gemeente Papendrecht ook een stuk beter geworden. En de winkeliers werken nu beter samen met de vastgoedeigenaren. Vroeger werd er nogal eens naar elkaar gewezen, maar nu trekken we veel meer samen op. En juist in deze uitdagende tijden is het belangrijk om er samen de schouders onder te zetten. We zijn klaar voor een nieuwe termijn!”

Hans Huisman