• De uitreiking van de prijs, met links voorzitter Rutger Tromp van Excelsior en oud-burgemeester De Bruin in het midden.
• De uitreiking van de prijs, met links voorzitter Rutger Tromp van Excelsior en oud-burgemeester De Bruin in het midden. Foto: Richard van Hoek

Muziekvereniging Excelsior wint de Papendrechtse Waarderingsprijs 2022

Algemeen

PAPENDRECHT • Muziekvereniging Excelsior heeft de derde Papendrechtse Waarderingsprijs gewonnen.

Oud-burgemeester Kees de Bruin maakte tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Papendrecht op 2 januari 2023 de winnaar bekend. Muziekvereniging Excelsior ontvangt een beeldje, een oorkonde en een cheque van 2000 euro.

Rutger Tromp, voorzitter van Excelsior, verwoordde zijn dank en trots als volgt: “Wij als Excelsior Papendrecht danken de jury hartelijk voor de erkenning, waardering en stimulering die uitgaat van de C.J.M. de Bruin Waarderingsprijs. De bekendmaking binnen de vereniging heeft heel veel mooie reacties losgemaakt, waaruit we merken dat deze prijs velen binnen de vereniging nauw aan het hart gaat. Ik herken duidelijk de brede wens in de vereniging om ons ambassadeurschap met blijvende grote passie te vervullen. Daarnaast kijken wij er als bestuur naar uit om, met inzet van de ontvangen cheque, de professionele uitgave van het stuk Dijkwerken op korte termijn te gaan realiseren om daarmee een hedendaags eerbetoon aan Papendrecht te kunnen aanbieden.”

Het is de derde keer dat de prijs wordt uitgereikt. Dat gebeurt om de twee jaar. Hij werd door de gemeenteraad in het leven geroepen toen Kees de Bruin in 2016 afscheid nam als burgemeester van Papendrecht. De prijs is toen ingesteld uit waardering en naar hem vernoemd: ‘De C.J.M. de Bruin-Waarderingsprijs’. Maar in de wandelgangen noemt De Bruin hem meestal de (Papendrechtse) Waarderingsprijs. De prijs is bestemd voor personen, organisaties of bedrijven die ‘bijdragen aan de bevordering van de kennis over de geschiedenis en identiteit van Papendrecht’.

In het juryrapport, dat te vinden is op de website van de gemeente Papendrecht, staat de toelichting lezen voor het toekennen van de prijs aan Muziekvereniging Excelsior. De jury bestaat uit Kees de Bruin, Erik Groeneweg en Mariëlle Stolker.