Meer geld voor minima in Papendrecht

papendrecht • In 2023 krijgen meer inwoners van Papendrecht recht op financiële ondersteuning. De gemeenteraad van Papendrecht heeft in december ingestemd met het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders om de minimaregelingen voor 2023 uit te breiden. 

Inwoners die op dit moment al cliënt zijn bij de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD), krijgen hierover begin januari 2023 een brief. De volgende regelingen veranderen met ingang van 1 januari:

* Het Persoonlijk minimabudget (PMB): het bedrag wordt hoger. De doelgroep die recht heeft op dit PMB wordt uitgebreid naar inwoners met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum.
* De Eigen bijdrage kinderopvang (EBKO): de doelgroep die recht heeft op dit EBKO wordt uitgebreid naar inwoners met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum.
* Geld om mee te doen aan sport en cultuur: voor 2023 komt er -ter overbrugging- een tijdelijk fonds, zodat huishoudens met een laag inkomen kunnen (blijven) deelnemen aan sport of culturele activiteiten. Diverse clubs en verenigingen werken mee aan deze speciale regeling. Het college onderzoekt nog of er vanaf 2024 een structureel fonds voor sport- en cultuurondersteuning komt.

Wethouder Jaco Van Erk is blij met het besluit van de gemeenteraad: "In deze tijd van energiecrisis en stijgende prijzen is het belangrijk om kwetsbare inwoners zoveel mogelijk te ondersteunen. We letten daarbij vooral op de lastige positie van alleenstaande ouders en van werkende inwoners met een laag inkomen. We bieden vanaf 2023 daarom extra ondersteuning aan die huishoudens die dat in deze tijd heel goed kunnen gebruiken.”

Inwoners die hulp of advies willen hebben bij het aanvragen van een of meerdere minimaregelingen, kunnen bij Sterk Papendrecht een afspraak maken.