Afbeelding
Foto: stock

Gemeente Alblasserdam verstrekt ‘kadokaarten’ van 500 euro voor energiezuinige apparaten

Algemeen

ALBLASSERDAM • Alblasserdamse huishoudens met energiearmoede krijgen een ‘kadokaart’ van 500 euro voor energiezuinige apparaten als een wasmachine of vaatwasser.

Het gaat daarbij om huishoudens die de energietoeslag aanvragen. Het maakt onderdeel uit van het nieuwe plan van aanpak energiearmoede van de gemeente Alblasserdam. De kadokaart van 500 euro is bedoeld voor het kopen van een energiezuinige wasmachine, koelkast, vriezer of vaatwasser. Er zijn ongeveer 473 kaarten beschikbaar. 

Deze worden verstuurd aan de 443 huishoudens die in Alblasserdam de energietoeslag hebben gekregen. Dat zijn er minder dan de 700 adressen waar de energietoeslag al naar toe is gegaan. De huishoudens die wel of niet aangeschreven worden, worden bepaald op basis van bouwjaar van de woning en eventuele actuele informatie van Woonkracht10 over de energielabels van huurwoning.

Schrijnende gevallen
Als de kadokaarten na twee maanden niet (volledig) zijn uitgegeven, dan worden weer nieuwe huishoudens aangeschreven. Daarnaast zullen er ook ongeveer dertig kadokaarten beschikbaar worden gesteld via het Brughuis voor schrijnende gevallen die niet de kadokaart hebben ontvangen. 

‘Zo hopen we de huishoudens die het echt nodig hebben, te bereiken’, stelt wethouder Marten Japenga in een brief over het plan van aanpak energiearmoede aan de gemeenteraad.  

Inleveren
Alle huishoudens die door deze actie nieuw witgoed ontvangen, worden geacht één stuk oud witgoed in te leveren overeenkomstig met de functie van het nieuwe witgoed. ‘Dit kan niet 100% gegarandeerd worden, maar wordt wel zoveel mogelijk gestimuleerd.’

Het tweede onderdeel van het plan van aanpak energiearmoede is voorlichting geven over energiebesparing. Door gegevens van de gemeente (waar zijn de energietoeslagen aangevraagd), Woonkracht10 (welke gebouwen verbruiken veel energie en welke bewoners hebben behoefte aan informatie) en SWA (in welke buurten speelt energiearmoede) te combineren, wordt bepaald in welke buurt een dagdeel een actie wordt gehouden.

Gedragsverandering
Tijdens een dergelijke actie wordt er op een centrale plek in de buurt een middag of avond georganiseerd waarbij zowel de huurders van Woonkracht10 worden uitgenodigd, als eventuele woningeigenaren in de buurt.

De aanwezigen krijgen dan informatie over hoe zij energie kunnen besparen door gedragsverandering en het nemen van kleine maatregelen. Zij krijgen hierbij ook een aantal van deze maatregelen gratis mee. 

Adviesgesprek
Aansluitend kunnen de huurders contact opnemen met Woonkracht10 om nog wat extra hulp aan huis te krijgen van hun energievakmensen, terwijl de koopwoningen in de buurt een adviesgesprek met de energiecoaches van Drechtse Stromen kunnen aanvragen.

Om koopwoningen op lange termijn perspectief te geven, zou er in 2023 gestart worden met het aanbieden van een gratis grote energiebesparende maatregel van maximaal 2000 euro aan koopwoningen. ‘Dit wordt te zijner tijd verder uitgewerkt.’