Angst voor overlast betaald parkeren

NIEUWEGEIN • Het voorgenomen besluit om in de hele gemeente Utrecht betaald parkeren in te voeren zorgt voor de nodige maatschappelijke en bestuurlijke onrust in de buurgemeenten Nieuwegein, Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Montfoort, Stichtse Vecht, Vijfheerenlanden, Woerden en Zeist. Ze hebben daarom een brief gestuurd aan het college van Utrecht. 

Inwoners ervaren op diverse plekken - bijvoorbeeld rond OV-haltes aan doorgaande wegen - reeds parkeeroverlast van woon-werk verkeer naar de gemeente Utrecht. De vrees van de buurgemeenten is dat uitbreiding van het betaald parkeren die overlast sterk zal doen toenemen. Ze pleiten daarom voor een gezamenlijk plan.

Nieuwegein-Noord

Vooral in Nieuwegein-Noord zijn de gemeenten bevreesd voor de heftige effecten van betaald parkeren, dat vanaf volgend jaar al wordt ingevoerd in de Utrechtse wijken Kanaleneiland, Papendorp en Hoograven. “Als de stad Utrecht reeds volgend jaar in genoemde wijken betaald parkeren invoert en er direct overlast optreedt in Nieuwegein-Noord, bijvoorbeeld rond de haltes van de sneltram, kan het draagvlak voor nieuw mobiliteitsbeleid in Nieuwegein verminderen.”

De gemeenten vragen daarom om extra tijd om de invoering ook aan de zuidkant soepel te laten verlopen.

Vervolgstappen en maatregelen

De buurgemeenten zijn van mening dat de invoering van betaald parkeren in Utrecht gepaard moet gaan met een aantal vervolgstappen en maatregelen. Zo pleiten ze voor onderzoek naar de gevolgen van de invoering op de wijken in de regio en monitoring tijdens de uitrol van betaald parkeren. Op basis van dit onderzoek moet vervolgens afgesproken worden in welke buurten uitbreiding of regulering van parkeren gewenst of noodzakelijk is.

Daarnaast stellen de gemeenten voor om het invoeren van betaald parkeren te koppelen aan het realiseren van regionale ‘parkeerhubs’. Dit om zowel inkomend woon-werk verkeer van een goed alternatief te voorzien, als de overlast in de buurtgemeenten te kanaliseren. Deze hubs moeten forenzen een alternatief bieden om hun auto te parkeren en met openbaar vervoer of fiets het laatste stukje te reizen naar hun bestemming in Utrecht. Tot slot willen de buurgemeenten samen met Utrecht werken aan het aanbieden van alternatieven voor autogebruik in de spits. Voor het uitwerken van deze vervolgstappen en maatregelen willen ze samen met de provincie Utrecht en alle belanghebbende gemeenten een bestuurlijk overleg in het leven roepen.

Besparen

Op de website climatechain.nl rekenen ze voor wat bijvoorbeeld het gebruik van de OV-fiets oplevert. Ook voor een beter mielieu. 'Met de trein overstappen op de metro en het laatste stukje te voet. Vanaf het station verder met een OV-fiets of je eigen vouwfiets. Pak je bijvoorbeeld eens per week de trein van Utrecht naar Amsterdam in plaats van de auto, dan scheelt dit 800 kilo CO2-uitstoot per jaar. Dat kun je vergelijken met het gebruik van 240 kilo printerpapier. Je kunt bij je werkgever navragen of er vergoedingen zijn voor gebruik van openbaar vervoer of de aanschaf van een (elektrische) fiets'.

Julia Koster

q www.nieuwegein.nl