Magicland in Galecop, kom ook!

nieuwegein • Magicland in Galecop wordt gehouden op 4 juni van14.30 uur tot 17.00 uur in Buurtplein Galecop. Kom gezellig met je familie, vriend(inn)en, buren, kennissen naar dit event om samen te genieten van een gezellige, betoverende Magicland.

Met verschillende thema’s, activiteiten & entertainment willen wij jullie meenemen langs vele activiteiten. Gooi jij alle ringen bij het Peppa Pig ringgooien, hinkel jij via de Paw Patrol hondenpootjes naar het volgende thema, lukt het jou om de eendjes te vangen in Duckstad, gooi jij alle pionnen op de Winnie the Pooh bowlingbaan om, durf jij door de jungle zak te lopen, speel jij even met de circus ballen van de bumba ballenbak of maak jij een foto bij de circustent, en nog veel meer. Maak leuke foto’s bij de fotospots thema’s en ga op de foto met de aanwezige personages Pikachu, Bumba, Dora, Sneeuwwitje & Mickey Mouse & Minnie Mouse. Bestel nog snel je ticket voor maar €3,50 p.p met gratis koffie, thee, siroop en water beperkt aantal plekken beschikbaar en dit wil je niet missen.


Klimaatmaatregelen

NIEUWEGEIN • Als het gaat om aanpassing van Nieuwegein aan het veranderende klimaat gaat het vooral om maatregelen van de gemeente op het gebied van hitte of extreme droogte. Voor wateroverlast is de gemeente verzekerd, voor hitte niet. Er ligt binnenkort een plan voor met te nemen maatregelen in de diverse wijken van de stad. Gisteravond werd het plan tot klimaatadaptatie besproken in de Avond voor de Stad. In 2050 moet Nieuwegein klimaatadaptief zijn. Verhoeve (D66) waarschuwde dat onderweg naar dat jaartal het klimaat wellicht nog sneller ontspoort zodat misschien tussentijds het plan bijgesteld moet worden, maar alle aanwezige partijen waren zeer te spreken over het plan. Het plan is onder meer gebaseerd op voorspellingen van het KNMI en op publicaties als de Klimaatatlas. In Nieuwegein gaat het voorlopig om een periode van vier jaar. Het budget is 1,5 miljoen euro voor maatregelen die uiteenlopen van vergroening tot betere fietsroutes. Wethouder Schouten is verantwoordelijk.

Grond

Aanwezig ambtenaar Laurens van Miltenburg meldde dat de inklinking van de klei- op veengrond in Nieuwegein ‘een heel klein beetje' versneld wordt door de klimaatverandering. Veel scheelt dit echter niet op de 25 centimeter die de bodem nu al op natuurlijke wijze in 30 jaar tijd is ingeklonken, als het gaat over Nieuwegein. De klimaatverandering heeft dus nauwelijks effect op de bodemdaling in Nieuwegein. Een lichtpuntje. Op de suggestie van Verhoeve om net als in Veenendaal boven de grond informatieborden te plaatsen zodat het publiek kan lezen wat er onder de grond aan maatregelen zijn genomen reageerde gemeente Nieuwegein (het duo Schouten-Van Miltenburg) positief. Volgens Van Miltenburg kan dat ook binnen de bestaande budgetten. In juni bepaalt de gemeenteraad of het plan de komende jaren uitgevoerd gaat worden en of het anderhalf miljoen mag kosten.

Jurgen van Dijk