In het Sint Antonius springen ze zuinig om met afval.
In het Sint Antonius springen ze zuinig om met afval. Foto: Aangeleverd

St. Antonius springt zuinig om met afval uit de OK

Nieuws

REGIO • Het meeste afval in een ziekenhuis komt misschien wel van de operatiekamers. Het St. Antonius probeert omwille van het milieu afval te verminderen.

En met succes. Sinds dit jaar wordt het verpakkingsmateriaal van operatie-instrumenten niet meer als afval verbrand, maar gerecycled. Hierdoor produceert het ziekenhuis 400 kilo minder afval per week. Operatie-instrumenten, zoals mesjes en tangen, die bij een operatie worden gebruikt, zijn verpakt in ‘blue wrap’, een soort blauw plastic. Die verpakking zorgt ervoor dat de instrumenten steriel blijven tijdens het vervoer naar de operatiekamers.

Meubels

Voorheen belandde de blue wrap bij het brandbare bedrijfsafval, gemiddeld zo’n 400 kilo per week. Sinds dit jaar gooit het ziekenuis de blue wrap niet weg, maar zamelt het in voor hergebruik. “De blue wrap gaat in speciale afvalzakken”, legt Ron Smit, projectleider Faciliteiten & Vastgoed van het St. Antonius uit.

“Deze zakken gaan naar GreenCycl in de Meern. Een bedrijf dat ziekenhuizen helpt om de zorg te verduurzamen. De zakken worden daar gesneden en gesmolten tot granulaat (korrels). Daar worden nieuwe producten van gemaakt, zoals drinkbekers en zelfs meubels.

Op dit moment is het nog niet zo, maar het zou mooi zijn als de producten die van ons afval worden gemaakt straks terugkeren in het ziekenhuis. Dan is de cirkel rond.”