• Het huidige Atrium in het Stadshuis in Nieuwegein.
• Het huidige Atrium in het Stadshuis in Nieuwegein. Foto: Gemeente Nieuwegein

Verbouwing Stadshuis Nieuwegein start deze zomer: trouwen kan alleen te midden van bouwchaos

Nieuws

NIEUWEGEIN  • Trouwlustigen die hun oog hadden laten vallen op het Stadshuis van Nieuwegein, kunnen voorlopig hun heil beter elders zoeken. Het Stadshuis ondergaat een deze zomer beginnende interne verbouwing die gaat duren tot september 2024. Misschien is het zoeken naar een alternatief aan te bevelen.

Dit kwam donderdagavond naar voren aan het einde van de presentatie over de verbouwing van het Stadshuis, door projectleider Arjan Verboom en architect Aat Vos. Raadslid Houwer (VSP) vroeg zich af of de gemeente niet tijdelijk elders een trouwzaal kan huren tijdens de verbouwing. Naar verluidt wordt er momenteel weinig getrouwd in de trouwzaal van het Stadshuis. Wel blijkt er een boeking te liggen voor september, als de verbouwing al in volle gang is.

Bij vlagen jolig
Volgens de gemeentesecretaris kan de gemeente meedenken over andere locaties als mensen er zelf niet uitkomen. De verbouwing begint binnenkort. In fases worden drie verdiepingen (begane grond, 1 en 2) van het Stadshuis aangepakt. De toelichters op de presentatie gebruikten daarbij termen als workbars, een taalsalon, zittypologiën, een studielandschap, gates (voorheen balies) en de grote Kast in het atrium die in de buurt moet komen van het Noorderlicht. De sfeer van de avond werd hierdoor bij vlagen jolig, met als climax de ‘puzzle om te trouwen zonder boren en slijptollen’. Overigens geeft de gemeente Nieuwegein in een toevoeging achteraf aan dat de bouwers ook stil kunnen zijn op afspraak.

Zustergebouw in Kopenhagen
Toch kunnen de lachers van de avond dit zichzelf enigszins aanrekenen. Niet allemaal natuurlijk, want het besluit is al genomen in een eerdere en andere samenstelling van de raad vóór de gemeenteraadsverkiezingen. Die raad heeft ingestemd met de bijna 10 miljoen euro kostende verbouwing van het nog zo goed als nieuwe gemeentehuis.

Het gemeentehuis voldeed niet omdat bezoekers zich in de hal beneden niet thuis voelden, meldden de presentatoren. Een leuk weetje van de presentatie was dat het Stadshuis (naar Deens ontwerp) een zustergebouw heeft in Kopenhagen. Ondanks alle terminologie van de presentatie gaat het Stadshuis na de restyling vooral huiselijkheid uitstralen. Een imposante hoeveelheid lampen, groen (struikjes en boompjes), zitruimtes met mogelijkheden van ‘actief zitten tot lui zitten of loungen’, tapijten, dit alles draagt hieraan bij.

Schaalverkleining, anders dan de nu grote lege ruimte beneden, zodat iedereen zich thuis voelt. De publieksfuncties verhuizen ook naar beneden. Dit om de dienstverlening laagdrempeliger te maken.

De Kast van de bibliotheek
Tot verbazing van raadslid Verbeek (Ieders Belang) kwam de mededeling dat Geynwijs tijdelijk verhuist naar Zoomstede en pas volgend jaar terugkomt als het Stadshuis alsnog de toets van de toekomst moet kunnen doorstaan, en al verhuisd is uit de Zadelstede omdat dat gebouw gesloopt wordt vanwege de ontwikkeling bij City.

De GGD komt er in het verbouwde Stadshuis bij. De centrale trap en lift blijven. Voor de tekst van artikel 1 van de grondwet moet nog een plek gevonden worden. De Kast is een soort stelsel van stellages ten behoeve van de bibliotheek, die door drie verdiepingen van het gebouw heen gaat: begane grond, eerste en tweede verdieping. De collectie wordt op die manier verdeeld.

Overigens wordt de Kast niet van staal, zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Volgens de presentatoren zijn de staalprijzen duizelingwekkend gestegen, waardoor de Kast nu in hout wordt uitgevoerd. Volgens de beide presentatoren van de planning en uitvoering van het project Atrium, zoals de werktitel van de verbouwing luidt, wordt het een hele puzzel om de verbouwing uit te voeren terwijl iedereen in het gebouw aan het werk is.

Het woord ‘puzzel’ viel dus vaker op de avond. Er is nog een maand om de stukjes te leggen.

Jurgen van Dijk