• De Plofsluis in Nieuwegein.
• De Plofsluis in Nieuwegein. Foto: Louise Mastenbroek

Lokale politiek stelt vragen over illegaal feest in Nieuwegein

Nieuws

NIEUWEGEIN • De partijen Lokale Vernieuwing, D66 en GroenLinks hebben het college donderdag - tijdens de Avond voor de Stad - vragen gesteld over het illegale feest dat in de nacht van 6 op 7 mei in Nieuwegein plaatsvond.

De rave party vond plaats bij de Plofsluis. Er was geen vergunning voor aangevraagd. Het feest heeft de nachtrust van veel Nieuwegeiners verstoord en ging tot diep in de ochtend door. De politie en gemeente grepen niet in. Er waren 200 tot 300 mensen op het feest.

‘Geen fijne situatie’
Raadslid Victor Goulmy (Lokale Vernieuwing) vroeg het college wat de politie heeft gedaan toen duidelijk werd dat er een illegaal feest aan de gang was in Nieuwegein. Daarop antwoordde wethouder Marieke Schouten dat de politie rond 01:20 uur ‘s nachts lucht kreeg van het feest. Vervolgens zijn agenten ter plaatse gegaan.

De politie heeft toen met de feestgangers afspraken gemaakt over het geluidsniveau. Er is een toezegging gedaan dat het geluid zachter werd gezet. Volgens wethouder Schouten was het echter ‘geen fijne situatie’. “Het was een beetje bedreigend. Dat kwam door de manier waarop de mensen die aangesproken werden zich opstelden richting de agenten.”

Mankracht
Verder gaf de wethouder aan dat de politie meer mankracht nodig had om hier werkelijk in te grijpen, maar dat deze mankracht niet beschikbaar was. “Het was middenin de nacht in een weekend. Als de politie extra mensen moet inschakelen, moeten die echt van ver komen. Dat was gewoon niet mogelijk.”

Daarom is volgens Schouten afgesproken - en hiermee citeerde ze burgemeester Frans Backhuijs - ‘we laten het feest gecontroleerd uitgaan’. “Ingrijpen op zo’n moment zou eerder tot onveiligheid geleid hebben dan dat het bijgedragen zou hebben aan veiligheid”, aldus de wethouder.

Evalueren
Raadslid Hanny Plomp - van Rheenen (D66) vroeg - ook namens GroenLinks - aan de wethouder hoe de gemeente Nieuwegein beter kan samenwerken met de politie om illegale feesten aan te pakken. Daarop antwoordde Schouten: “De samenwerking met de politie is heel erg goed. Maar we zullen dit evenement wel degelijk evalueren.” Volgens de wethouder was het nu nog te vroeg om conclusies te trekken.

Daarnaast vroeg Plomp - van Rheenen wat de gemeente Nieuwegein gaat doen om deze feesten in de toekomst te voorkomen. Daarop antwoordde Schouten: “Mensen horen zich gewoon aan de wet te houden. Dat is precies de reden dat we die hebben: om dit soort evenementen te voorkomen.” Dat neemt volgens de wethouder echter niet weg dat de gemeente en politie voortdurend alert zijn op signalen uit de samenleving over dergelijke evenementen.