• De initiatiefnemers van Omroep Lekstroom, rechts staat Bas Heijkamp.
• De initiatiefnemers van Omroep Lekstroom, rechts staat Bas Heijkamp. Foto: Aangeleverd
MET VIDEO

Initiatiefgroep wil lokale omroep voor Nieuwegein en IJsselstein oprichten

Nieuws

NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN • Hebben Nieuwegein en IJsselstein weer een nieuwe lokale publieke omroep nodig? Bas Heijkamp van de initiatiefgroep Omroep Lekstroom vindt van wel. Hij besloot een aantal mensen te benaderen en ging van start. 

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat er veel mensen nodig zijn die straks verhalen of programma’s willen gaan maken. En dan gaat het bijvoorbeeld om een wekelijks lokaal ‘politiek’ radioprogramma of een dagelijks lokaal ‘magazine’ waarin lokale culturele gebeurtenissen de hoofdmoot zullen vormen. “We kunnen veel mensen gebruiken. Wel zal het altijd gaan om een programma met een lokaal karakter, dus niet een programma wat je eerder op Q-music of 100%NL verwacht”, vertelt Bas. 

Bij lokale omroepen waarbij vooral vrijwilligers zijn aangesloten is het voortdurend in de gaten houden van nieuws en het maken van een dagelijks nieuwsprogramma een grote uitdaging. Op dit moment onderzoekt de initiatiefgroep of extra geld van de minister voor het professionaliseren van het nieuws mogelijkheden geeft voor het ‘in dienst’ nemen van twee journalisten die het dagelijkse nieuws in het Lekstroom-gebied bewaken.

RTV9
Nieuwegein, Lopik en IJsselstein hebben in het verleden met RTV9 al de nodige ervaring opgedaan met het opzetten van een lokale omroep door hoofdzakelijk vrijwilligers. Een leerzaam avontuur dat - na beëindiging van de uitzendingen op 1 september 2017 - uitvoerig geëvalueerd is door de stakeholders in dit project. Bas: “Die lessen betrekken we uiteraard bij het opzetten van Omroep Lekstroom. Ook kiezen we er nu al voor om in een vroeg stadium samen te werken met Omroep Houten, die al 12 jaar radio en tv-uitzendingen verzorgd in hun gemeente.”

Multi-lokale omroep
Een multi-lokale omroep, dat is wat Omroep Lekstroom wil zijn. Bas Heijkamp: “Een omroep met een eigen plan, een eigen uitzendvergunning en die lokaal een eigen editie van het nieuws verzorgt, maar bijvoorbeeld samenwerkt bij de aanschaf van radiotechniek of ondersteuning op het gebied van ICT.”

In Houten zijn al ruim 70 vrijwilligers actief bij de omroep. Bas Heijkamp: “En dan kunnen Nieuwegein en IJsselstein natuurlijk niet achterblijven. Er zijn enorm veel mooie verhalen te vertellen, dus wat mij betreft kunnen we aan de slag. En ik weet zeker dat ik niet de enige Nieuwegeiner of IJsselsteiner ben die er zo over denkt.”

Kennismakingsavonden
In april organiseerde de initiatiefgroep kennismakingsavonden voor mensen die meer willen weten over Omroep Lekstroom of die graag een bijdrage zouden willen leveren aan lokale journalistiek in Nieuwegein of IJsselstein. Bekijk hieronder de aftermovie van de kennismakingsavond in Nieuwegein.

Mensen die graag willen meedenken over hoe de omroep vorm moet krijgen of willen meehelpen deze op te zetten, kunnen contact opnemen via info@omroeplekstroom.nl.