Afbeelding
Foto: stockfoto

Meerderheid raad wil geen coffeeshop in Nieuwegein, ondanks lobby

Nieuws

NIEUWEGEIN • De meerderheid van de gemeenteraad wil geen coffeeshop in Nieuwegein. Naar aanleiding van een brief van het Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN) spreekt in een peiling de meerderheid van de raad zich uit tegen de mogelijkheid van een coffeeshop. Het PCN schetst in de brief aan de gemeenteraad de voordelen van gereguleerd gebruik van cannabis (wiet). De meeste partijen in de raad willen niets weten van de inhoud van de brief.

De brief is een uitvloeisel van een symposium dat het Platform in november organiseerde in Eindhoven. Daaraan nam een groot aantal raadsleden uit Nederland deel. Volgens het PCN hadden veel raadsleden uit gemeenten zonder coffeeshop behoefte aan meer informatie over cannabis. Zo staat in de brief. In de brief komen louter positieve aspecten van cannabis en coffeeshops aan bod. 

Volgens het secretariaat van het PCN zijn er landelijk meer dan 300 gemeenten die geen coffeeshop hebben. Daar staan meer dan 400 gemeenten tegenover mét een coffeeshop. 

Onder de aandacht
De voorzitter van het PCN, Sander Hewitt, vindt een jointje prima, maar harddrugs ongezond. Wat hem betreft gaat het erom cannabis onder de aandacht te brengen. ,,We willen bewustwording bereiken.’’ Volgens Hewitt kun je beter een coffeeshop hebben dan straathandel. ,,Er is meer overzicht. Je hebt een beter beeld van wat er gaande is.’’

In Nieuwegein lijkt het publiek niet echt te wachten op een coffeeshop. Jaren geleden is er door een ondernemer een poging gedaan om in de Hildo Kropstraat voet aan de grond te krijgen, tevergeefs. In een verder verleden was er een coffeeshop in Fokkesteeg, die nogal wat overlast veroorzaakte.

In de gemeenteraad van Nieuwegein zijn alleen D66 en De Unie echt voor een coffeeshop. Al zwakt de fractievoorzitter van De Unie, Aoife Derriks, dat enigszins af. ,,Dat moet ik niet op tafel willen leggen. Ik heb het niet in de hand, want de meeste partijen zijn ertegen. Voorlopig komt er hier geen coffeeshop.’’

Ondernemer zoeken
Tom Verhoeve, fractievoorzitter van D66, is wel een voorstander van het toestaan van softdrugs en een coffeeshop. ,,Niet weggestopt op een industrieterrein of dicht bij scholen of sportlocaties. Gewoon in het zicht zoals ieder andere horecagelegenheid. Mensen gebruiken drugs. Daar kun je je ogen voor sluiten, maar het gebeurt. Alcoholgebruik is ook toegestaan.’’ Je moet het wel reguleren, zegt hij. Dat het tot criminaliteit leidt bestrijdt hij. ,,Die criminaliteit is er nu ook al.’’ De gemeente zou wat Verhoeve betreft moeten meewerken zodra een geschikte ondernemer zich meldt om een coffeeshop in Nieuwegein te openen.

,,Van mij mag het, als het boven het politiebureau wordt gevestigd,’’ is de sarcastische reactie van Jacqueline Verbeek, fractievoorzitter van Ieders Belang. Deze partij voert een lijst aan van partijen die stellig tegen de komst van een coffeeshop zijn (CDA, CU, VVD, Stadspartij Núwegein, Lokale Vernieuwing), in principe dit niet willen (VSP), niet bij voorbaat voor of tegen zijn (GroenLinks) of in het verleden voor waren maar nu ‘geen actief standpunt’ hebben (PvdA). De tegenstanders hebben vaak in eigen kring de negatieve gevolgen van drugsgebruik en verslaving ondervonden. 

Uitwassen
Het CDA wijst op de uitwassen van de drugshandel: geweld, intimidatie en ondermijning. Volgens de Christendemocraten wordt de samenleving door drugs ontwricht en is het romantische beeld van de wietrokende hippie misplaatst. Fractievoorzitter Helen Adriani doet voor het CDA de woordvoering op het dossier cannabis.

Haseena Bakhtali, fractievoorzitter van Stadspartij Núwegein, heeft geen goed woord over voor de brief aan de raad, softdrugs en coffeeshops. ,,In het verleden is in Nieuwegein gebleken dat coffeeshops grote problemen veroorzaken. Drugs maken levens van gezonde mensen kapot. Ik heb dat helaas vaak zien gebeuren. Wij hebben ook actie gevoerd tegen de coffeeshop in Fokkesteeg.’’ 

Ook Heleen Peters, fractievoorzitter van Lokale Vernieuwing, is geen voorstander van cannabis en daarmee samenhangende zaken. ,,Neem de shishalounge aan de Handelskade. Die is gesloten in verband met drugs.’’

GroenLinks worstelt met de problematiek. ,,Als mensen een jointje roken is daar niks mis mee,’’ zegt fractievoorzitter Alma Feenstra. ,,Maar van een jointje naar harddrugs is een glijdende schaal. Dat moet je niet willen.’’ Bovendien, zegt ze, streeft GroenLinks naar een gezonde stad en daar horen veel alcohol, roken en drugs niet bij.

Madelon Voorthuijsen, fractievoorzitter van de ChristenUnie, is ‘absoluut’ tegen coffeeshops. Zij vindt de brief van het PCN aan de Raad veel te rooskleurig. ,,Wat ik heb gezien met verslavingen aan drugs waren de nare gevolgen daarvan. Het begint bij cannabis en eindigt bij harddrugs. Waar komt de aanvoer vandaan?’’ Voorthuijsen legt ook een verband tussen drugs en mensenhandel. ,,Ik zie veel mensen door een roze bril kijken. Ik zie het toch een beetje anders.’’ 

Jurgen van Dijk