• De onthulling van het kunstwerk op de plek van het voormalige klooster in Park Oudegein.
• De onthulling van het kunstwerk op de plek van het voormalige klooster in Park Oudegein. Foto: Ricardo Smit

Kunstwerk op plek van voormalig klooster in Park Oudegein onthuld

Nieuws

NIEUWEGEIN • Het kunstwerk in Park Oudegein dat door door twee derdejaars studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) - Puck Dekker en Sam Jennen - is gemaakt, is afgelopen woensdag onthuld. Het kunstwerk is een silhouet van de ruïne van het Nazareth Klooster dat op die plaats 600 jaar geleden werd gesticht. 

De ruïne staat langs het fietspad dat van de parkeerplaats naast Jack’s Grillhouse loopt naar de Coopertestbaan. Het kunstwerk is gemaakt van wilgentakken die bij het knotten in Nieuwegein zijn verzameld. “Zo heeft het werk een duurzame herkomst, een historische betekenis en het zal ook een verbintenis aangaan met het vogelbroedbos. Denk hierbij aan vogels die wellicht nestjes zullen bouwen in de ruïne of dat de ruïne opnieuw overgroeid wordt door het bos”, aldus projectleider Jos Caarls. 


De twee kunstenaars, Puck Dekker en Sam Jennen, die de ruïne bouwden. - Foto: Aangeleverd

Meer bekendheid
Het weven van wilgentakken is een oud gebruik in de omgeving van Nieuwegein en zou daarom passen bij de geschiedenis van het klooster. De structuren van de weeftechnieken zijn op verschillende manieren ingezet. Door middel van bogen en schermen zijn de muren en ramen opgebouwd. Met het kunstwerk willen de makers het publiek de mogelijkheid geven zich te verplaatsen in het verleden, naar wat er in het Park Oudegein allemaal heeft plaatsgevonden.

De pseudo-ruïne is een onderdeel van de activiteiten die dit jaar plaatsvinden om dit stukje geschiedenis van Nieuwegein meer bekendheid te geven. De andere delen zijn een voorstelling van de Talentenklas in De Kom, die eveneens afgelopen woensdag plaatsvond, en een virtuele route in het park langs historische plaatsen die de Historische Kring Nieuwegein zal maken.

Geschiedenis
In 1423 stichtten drie nonnen het Nazareth Klooster in Gein. De nonnen waren in 1421 gevlucht uit Almkerk dat overspoeld werd door de St Elisabethsvloed in 1421. Het klooster in Gein werd rijk door van nieuw intredende adellijke nonnen een ‘bruidsschat’ te verlangen. Verder werden in het klooster vaak buitenechtelijke dochters van de adel en rijke boeren opgenomen en ook daarvoor werd geld of goederen gevraagd.

In 1460 werd het klooster ommuurd. Op zijn hoogtepunt (rond 1470) telde het klooster 180 nonnen. Het was zelfvoorzienend en het terrein omvatte naast het klooster ook een boerderij en een brouwerij. Aan het begin van de zestiende eeuw is het klooster Nazareth in Gein een van de rijkste kloosters van de streek. 

In de zestiende eeuw raakte het leven in het klooster echter geheel ontwricht. Paus Pius IV gaf in 1565 opdracht om het klooster in Gein te sluiten vanwege de vele misstanden die er heersten. De inmiddels tot enkele tientallen nonnen uitgedunde kloostergemeenschap verliet het kloostercomplex in Gein in 1572 en nam haar intrek in een klooster aan de Nieuwegracht in Utrecht.