• De vroegere Persilfabriek in Nieuwegein.
• De vroegere Persilfabriek in Nieuwegein. Foto: Google Street View

D66 en CDA willen van vroegere Persilfabriek in Nieuwegein ‘culturele hotspot’ maken

Nieuws

NIEUWEGEIN • D66 en het CDA willen de vroegere Persilfabriek aan de Brugwal in Nieuwegein inzetten als ‘culturele hotspot’ en locatie voor zelfstandige en ambachtelijke ondernemers. Ze denken aan een Nieuwegeinse variant van de Werkspoorkathedraal in Utrecht, De Caballerofabriek in Den Haag, de Van Nellefabriek in Rotterdam of de Prodentfabriek in Amersfoort.

De partijen hebben begrepen dat op dit betreffende ‘Henkelterrein’ één of enkele bedrijven overwegen om Nieuwegein te verlaten. Officieel bevestigd is dit echter nog niet.

“De locatie waar Henkel momenteel gehuisvest is, is een beeldbepalende locatie in Nieuwegein”, aldus Tom Verhoeve (D66) en Gerben Horst (CDA). “Zowel de locatie op de punt van de Doorslag en de Hollandse IJssel, als het gebouw zelf (Brugwal 13) is het ons inziens waard om behouden te blijven.”

Samen met het gebied rondom de voormalige Van Bentumfabriek aan de Herenstraat en de aanpassing van de Doorslagsluis zou het gebied volgens de raadsleden herontwikkeld kunnen worden.

Schriftelijke vragen
D66 en CDA stellen het college daarom een aantal schriftelijke vragen. Zo willen de partijen weten of het college al met de firma Henkel heeft gesproken over haar ambities in Nieuwegein. En of het college heeft overwogen om Persilfabriek aan te wijzen als gemeentelijk monument - net zoals ze in maart vorig jaar heeft gedaan met de Van Bentumfabriek.

Ook hierover hebben Verhoeve en Horst nog enkele vragen, want tot op heden zijn hen geen ontwikkelingen bekend die nu worden ondernomen om deze locatie werkelijk te behouden en opnieuw in te zetten voor Nieuwegein. En: “Ondertussen heeft weer en wind invloed op de staat van dit monument”, aldus de twee raadsleden.

Ze willen daarom weten welke plannen het college heeft om de Van Bentumfabriek herontwikkelen.