• Medewerker Bas Heijkamp bij het duivennest in de bibliotheek in Nieuwegein.
• Medewerker Bas Heijkamp bij het duivennest in de bibliotheek in Nieuwegein. Foto: Aangeleverd
MET VIDEO

Duivennest in gevel van Nieuwegeinse bibliotheek op livestream

Nieuws

NIEUWEGEIN • In de gevel van bibliotheek De tweede verdieping zit een nest met een duif en drie kleintjes. Medewerker Bas Heijkamp plaatste vorige week een camera: iedereen die dat wil, kan het duivengezin volgen via een livestream.  

Hoe hebben jullie het duivennest ontdekt?
“Dat is een vrijwilliger geweest volgens mij. Iemand die daar langsloopt om boeken op te ruimen of te zoeken. Die gaf aan dat daar een nest zit. Dat is via via weer bij een collega van mij belandt en in een WhatsApp-groep gezet. Toen is het balletje een beetje gaan rollen.”

Hoe kwamen jullie op het idee om een livestream te beginnen?
“Bezoekers, vrijwilligers en medewerkers van de bibliotheek vroegen constant: hoe gaat het met de duiven? Toen dacht ik: laat iedereen maar gewoon live meekijken en heb ik er een simpele webcam opgezet. Op die manier kunnen we real time zien hoe het met de duiven gaat. Inmiddels zijn het ook geen eieren meer, maar zijn er al kleine duifjes uitgekomen. Daar wil je dan toch een beetje van op de hoogte blijven.”

Waar zit het duivennest precies?
“Die zit in de gevel aan de kant van de bouwput. Dus aan de kant van het kanaal. We hebben op alle plekken rondom het pand een soort van loopbrug, behalve aan die kant. Glazenwassers komen regelmatig langs, maar op die plek kunnen ze er net niet bij.

Dus de duiven zitten daar veilig?
Ja, voorlopig nog wel. Er komt één keer per jaar een grote auto om de glazen te wassen waar je niet met de hand bij kunt komen. Daardoor is ook al een keer een nest gesneuveld - dit is al de vierde keer op rij dat er een nestje zit. Dat is ook wel de reden dat we er dit keer extra voorzichtig mee moeten zijn. Mochten ze er toch bij in de buurt komen, dan staan ze in ieder geval op camera.”

Tekst gaat verder onder de livestream


Is dit de eerste keer dat jullie zoiets doen?
Ja, er was nog nooit iemand op het idee gekomen om een livestream te beginnen. Het is een beetje een probeersel, maar wel iets dat aanslaat. We hebben over nog meer dingen na zitten denken die leuk zijn om te streamen. Hierachter zijn ze aan het bouwen, wat leuk is om een timelapse van te maken. En binnenin het pand gaat er ook heel veel gebeuren de komende tijd, met de verbouwing van het hele Stadshuis. Dus misschien dat er nog meer leuke livestreams online kunnen worden gezet.”

Hebben jullie veel kijkers?
“Tot nu toe best wel wat. Ik kan ook terughalen vanaf waar de mensen kijken. Dat is door het hele land. Het zijn dus niet alleen maar Nieuwegeiners die hierin geïnteresseerd zijn.”

Hoe lang zijn jullie van plan het duivengezin te volgen via de livestream?
“Sowieso nog een week. Want op een gegeven moment is de batterij ook leeg. Maar voorlopig willen we het nog wel even in stand houden en het zou mooi zijn als we ze kunnen volgen totdat de duiven zijn uitgevlogen. Maar ik heb geen idee hoe lang dat nog duurt.”