• Buurtplein Batau in Nieuwegein.
• Buurtplein Batau in Nieuwegein. Foto: Google Street View

GroenLinks en CDA stellen vragen over maatregelen op buurtpleinen in Nieuwegein

Nieuws

NIEUWEGEIN • GroenLinks en CDA hebben het college schriftelijke vragen gesteld over de maatregelen die sinds 1 mei door Movactor op de buurtpleinen in Nieuwegein zijn genomen. Volgens de welzijnsorganisatie, verantwoordelijk voor de buurtpleinen, is er sprake van een ‘onveilige situatie’.

“Met verbazing hebben wij kennisgenomen van de briefwisseling tussen Movactor en de gemeente”, aldus GroenLinks en CDA. “Het besluit en de genomen maatregelen van Movactor bij de vijf buurtpleinen heeft tot grote onrust en onzekerheid geleid bij vrijwilligers en inwoners in de wijken en netwerken.”

Volgens de twee partijen is er na de coronapandemie in de buurten een grotere behoefte aan sociale contacten, intensivering van netwerken en gebruik van welzijnsvoorzieningen in de wijk. “Juist om die reden vinden wij het onbegrijpelijk dat er bezuinigen worden doorgevoerd door Movactor.”

Dit is er sinds 1 mei verandert op de buurtpleinen 
 De openingstijden van de buurtpleinen voor inloop zijn aangepast met aanwezigheid van een buurtverbinder;
• Tot en met augustus worden geen nieuwe initiatieven opgestart;
• Maximaal 1 inwonersinitiatief tegelijk op een locatie.

GroenLinks en CDA vinden wel dat de gemeente Nieuwegein goed heeft gereageerd op de aangekondigde maatregelen van Movactor, door voor een periode van drie maanden een uitbreiding te geven van het aantal uren dat de buurtverbinders voor de buurtpleinen beschikbaar hebben.

Schriftelijke vragen
De partijen hebben, mede namens wijkbewoners en vrijwilligers, een aantal vragen aan het Nieuwegeinse college die ze graag op korte termijn beantwoord zien. Zo willen GroenLinks en CDA onder andere weten hoe het kan dat Movactor dit jaar grote problemen ervaart, terwijl het beeld bestond dat het de afgelopen jaren goed ging met de buurtpleinen.

Daarnaast willen de partijen weten of het absoluut noodzakelijk is dat buurtverbinders aanwezig zijn bij alle activiteiten. Of dat vrijwilligers ook een grotere rol kunnen krijgen, bijvoorbeeld bij de openingstijden van de buurtpleinen. Verder vragen GroenLinks en CDA of er meer duidelijkheid kan worden gegeven over in welke situaties er sprake kan zijn van onveiligheid op de buurtpleinen.