• Het Stadshuis in Nieuwegein.
• Het Stadshuis in Nieuwegein. Foto: Aangeleverd

Ideeënmarkt in Stadshuis levert huiswerk op voor Nieuwegeinse politiek

Nieuws

NIEUWEGEIN • De ideeënmarkt, die dinsdagavond plaatsvond in het Stadshuis, heeft in totaal 46 ideeën opgeleverd. Daarmee kan de Nieuwegeinse politiek nog maanden vooruit. De ideeën lopen uiteen van het verfraaien van veldjes tot een stilteruimte in de bibliotheek. 

Om maar gelijk daarmee te beginnen, direct na de ingang van de ideeënmarkt zit Sara Aksakal achter een stand. Burgemeester Backhuijs, voor wie de ideeënmarkt zijn eerste en tevens laatste is, is ook aanwezig.

Sara studeert graag in de bibliotheek, maar heeft ervaren dat het daar op zaterdagen best druk is. Dit zou volgens haar te ondervangen zijn door een of meerdere stilteruimtes. En zou de bibliotheek ook niet op zondag open kunnen, vraagt zij zich af. 

Het is nog rustig bij haar stand, de raadsleden en genodigden luisteren naar de speech van de burgemeester, maar als zij haar kant op komen zal Sara hen zeker proberen te overtuigen.

Meer groen
Veel stands hebben ideeën over meer groen in de wijken: speelveldjes, hanging baskets (bloembakken aan lantaarnpalen in de middenberm van straten), hondenveldjes en sociale initiatieven. Het is eigenlijk te veel om op te noemen. Het is de bedoeling een aantal gelijksoortige ideeën te clusteren en dan als één motie in te dienen.

Maar dan zijn we in tijd alweer een stukje verder. Tom Verhoeve (D66) zegt dat 22 juni de streefdatum is voor behandeling in de raad, en dat er wel een Avond voor de Stad aan voorafgaat. Hij vindt het leuk dat deze mensen de raad weten te vinden. “Zo’n idee is voor sommigen de laatste mogelijkheid om iets te realiseren. Terwijl een plannetje ook de eerste mogelijkheid kan zijn.”

Beschermd zwemmen
Op het podium maakt transgender Eveline zich sterk voor beschermd zwemmen voor haar doelgroep. “Nu ga ik daarvoor naar Zwolle. Het kan alleen in Amsterdam en Zwolle. Dat moet toch ook in Nieuwegein kunnen.”

Ze krijgt bijval uit de zaal, onder meer van de moeder van een van de bandleden. Zij vindt dit een sociaal-maatschappelijke taak voor Nieuwegein. “Het is goed als Nieuwegein dit doet. We moeten transgenders breder accepteren.”

Intussen speelt de band Since21 het nummer ‘Sweet Home Alabama’. Bij de stand van de senioren staat Geert Zondag van de VSP (Verenigde Senioren Partij). Hij verbaast zich een beetje dat hij bij de stand dingen hoort die eigenlijk ook aan VSP hadden kunnen worden doorgegeven.

Nu lijkt het erop of meerdere personen en instanties het wiel aan het uitvinden zijn. Het is misschien wel in een notendop een kenschets van wat er ook in de landelijke politiek en besluitvorming misgaat door de veelheid aan organen, overlegstructuren, en wat dies meer zij.

Containerhuisjes
Bij een aantal stands is te horen dat inwoners bepaalde ideeën al eerder ingediend hebben, maar daarna nooit meer iets van het plan hebben vernomen. Onder de noemer ‘verfraaiing’ heeft Tsjietske Hoogstraten haar voorstel dat op kaarten staat ingetekend vorig jaar ingediend, maar geen reactie gehad. “Maar ik verwacht er nu meer van.”

Naast haar zit Wil Holten met een plan voor ‘containerhuisjes’. Dit zijn containers voor huisvuil waarbij bak en tuintje omhoog kunnen. Eromheen zijn planten en bloemen voorzien. Volgens Wil bestaat dit al in andere gemeenten. “Als het er zo mooi uitziet komt er minder rommel naast te liggen.” En krijgt ze bijval? “Er zijn in ieder geval raadsleden komen kijken.”

Jurgen van Dijk