• De groep van KRC-Rolling die gaat deelnemen aan het EK in Portugal.
• De groep van KRC-Rolling die gaat deelnemen aan het EK in Portugal. Foto: Aangeleverd

KRC Rolling naar EK kunstrolschaatsen

nieuwegein • Het EK wordt 4 tot en met 6 mei in Portugal gehouden. De groep bestaat uit 16 rijdsters en 1 reserve. De grote afwezige is de Europees kampioen Quinty van Lare. Zij is nog niet 100 procent hersteld van een blessure.

Ook vorig jaar namen twee groepen van KRC Rolling deel aan het EK. De grote groep eindigde toen als achtste en het kwartet als tiende. Die groepen komen overigens dit jaar niet in Portugal in actie. Er werd een geheel nieuwe groep geformeerd, die vorig jaar oktober onder leiding van Mariëlle Dijkhuizen met de training is begonnen.
Favoriet voor de titel is KRC Rolling niet. "Nee, wij zijn in de discipline show zeker geen favoriet. Dat is Spanje." Dijkhuizen gaat met een redelijk jonge groep naar Portugal. ‘’We beschikken over twee rijdsters van 13, een paar tussen de 15 en 18 en enkele van 20-plus.’’

Dijkhuizen komt niet bepaald kijken in het kunstrolschaatswereldje. ‘’Nee zeker niet. Ik heb in mijn jongere jaren zelf ook aan Europese en wereldkampioenschappen meegedaan, zowel in de discipline show als solo. En vanaf mijn zestiende ben ik al les gaan geven’’, aldus de trainster, die nu 41 is.
Ook al is de jaarlijkse kerstshow nog ver weg, bij de vereniging zijn er volop activiteiten. Zo is er veel tijd in de voorbereiding op het EK gestoken en staat ook de world cup solo rijden weer op het programma.

Bij KRC Rolling verwacht men dat daaraan ook met een paar leden kan worden deelgenomen.

Groot probleem

Over de belangstelling voor het kunstrolschaatsen heeft men bij KRC Rolling overigens niet te klagen. Dijkhuizen: "Op dit moment wordt het kunstrolschaatsen steeds populairder, maar helaas is het allemaal nog niet genoeg. Het is een heel mooie sport en onze vereniging maakt nog steeds een groei door. Wij hebben wedstrijdgroepen voor zowel jong als oud."

Alleen is de sportaccommodatie in Nieuwegein volgens Dijkhuizen een groot probleem. "Onze wedstrijdrijdsters kunnen alleen trainen op een speciaal soort beton of andere gladde harde vloeren met een afmeting van 20 bij 40 meter. En daar is er in Nieuwegein helaas maar één van, die ook nog eens met andere sporten moet worden gedeeld.’’

Thijs Middelkoop