• Dodenherdenking in Nieuwegein in 2022.
• Dodenherdenking in Nieuwegein in 2022. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Dodenherdenking in Nieuwegein

nieuwegein • Het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein organiseert ook dit jaar weer de Dodenherdenking bij het monument aan de Nedereindseweg. Voorafgaand is er een herdenkingsbijeenkomst in De Bazuin, aan de Nedereindseweg 4 in Nieuwegein. Deze bijeenkomst is vrij toegankelijk.

Tijdens de bijeenkomst wordt stilgestaan bij de betekenis van herdenken. Dat wordt gedaan met verhalen en muziek. De muziek wordt verzorgd door het Jong, het jeugdsymfonieorkest van Theater De Kom. Betsy de Keijzer uit Nieuwegein en Maria Trofimchuk uit Oekraïne vertellen hun verhaal. In de bijeenkomst worden de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Oekraïne met elkaar verbonden en wordt stilgestaan bij de betekenis van vrijheid.  

De bijeenkomst begint om 19.00 uur, de deur is vanaf 18.30 uur geopend. Na de bijeenkomst wordt in een stille tocht naar het monument aan de Nedereindseweg gelopen, waar de officiële ceremonie plaatsvindt en de twee minuten stilte, gevolgd door een toespraak van burgemeester Frans Backhuijs. Na afloop kan iedereen die het wil een krans of bloem neerleggen. Indien er een krans namens een organisatie gelegd wordt, dan verzoekt het comité dat via info@4en5meinieuwegein.nl aan te melden.