• Kinderen kijken met een loupe naar bijen in het MEC in Nieuwegein.
• Kinderen kijken met een loupe naar bijen in het MEC in Nieuwegein. Foto: Ricardo Smit

Kinderen krijgen les over bijen in Natuurkwartier: ‘Geleerd hoe ik ze kan helpen’

Nieuws

NIEUWEGEIN • Tien kinderen kwamen zaterdagochtend naar het Milieu Educatie Centrum in Nieuwegein om meer te weten te komen over bijen. Dit in het kader van de Nationale Bijentelling die dat weekend plaatsvond. De bijeenkomst werd georganiseerd door IVN.

Luc de Bruijn liet video’s zien en vertelde allerlei wetenswaardigheden over bijen en hun leefwijze. Hoe kun je bijen bijvoorbeeld onderscheiden van zweefvliegen? Buiten ging de kinderen op zoek naar bijen. De ochtend werd afgesloten met het maken van een bijenhotel.

De drie V’s
“Er zijn 350 bijensoorten in Nederland, waarvan alleen de honingbij geen wilde bij is,” vertelt Luc. “Voor bijen zijn de drie V’s belangrijk: voedsel, veiligheid en voortplanting. Voedsel vinden ze in de bloemen: nectar en stuifmeel. Hun veiligheid vinden ze in uitgebloeide bloemen en onder bladeren die op de grond liggen. Bijenhotels dragen bij aan de voortplanting van metselbijen. Hierin leggen deze solitaire bijen hun eitjes.”

Bijenhotel
Toen de kinderen buiten op zoek gingen naar bijen, werd er vanwege de lage temperatuur slechts een enkele bij en hommel gezien. Toevallig was de imker aan het werk bij de bijenkasten en konden de kinderen kennismaken met de honingbij.

De ochtend werd afgesloten met het maken van een bijenhotel van riet of bamboestokjes. Het bijenhotel kunnen de kinderen thuis in de tuin ophangen. “Ik vond het een erg leuke ochtend,” vertelt een meisje. “De natuur vind ik erg belangrijk. Ik heb vandaag veel geleerd over bijen en wat ik kan doen om ze te helpen.”

Nationale Bijentelling verlengd
De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen.

Vorig jaar deden ruim 3.700 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. Door de lage temperaturen waren er vorig weekend weinig bijen te zien. Daarom is de telling verlengd. Tot zondag 23 april 20:00 uur kun je nog meedoen met de Nationale Bijentelling.

Bedreigd
Ruim de helft van de bijensoorten in Nederland is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80 procent van onze eetbare gewassen en bijna 90 procent van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. 

Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.

Meedoen
Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Er is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen.