• Kleedjesmarkt aan de Nedereindseweg op Koningsdag 2022.
• Kleedjesmarkt aan de Nedereindseweg op Koningsdag 2022. Foto: Arend Bloemink

Nieuwegeinse Muntenbuurt pakt uit op Koningsdag: lees hier wat er te doen is

Nieuws

NIEUWEGEIN • In de Muntenbuurt in Nieuwegein wordt op Koningsdag een heus ‘Oranjefestival’ georganiseerd. Er is die dag van alles te doen op het winkelcentrum Muntplein. Daarnaast wordt er voor de eerste keer een ‘Oranjefeest’ gehouden op Buurtplein Batau, op initiatief van wijkbewoners.

Vanuit de buurtbetrokkenheid van Riekie en Don Tetteroo, bewoners uit de Muntenbuurt, en zwager Cor te Boekhorst is het idee ontstaan om een Oranjefeest op Buurtplein Batau te organiseren. 

Stoffig imago
Geholpen door vijftien vrijwilligers uit de wijk en met hulp van sponsoring door het Wijknetwerk Batau Noord, Stichting de Baten, Geins Geluk en MOvactor werd dit idee al snel een haalbaar plan. “Onder veel mensen heeft het buurtplein over het algemeen een impopulair, stoffig imago. Wij willen het tegendeel bewijzen”, aldus Riekie.

Het Oranjefeest is ontstaan uit de behoefte om meer (kinder)activiteiten in de wijk aan te bieden en het streven naar een multiculturele samenleving, vertelt Riekie. “En vooral de wens om te laten zien dat het buurtplein toegankelijk is voor alle doelgroepen: kwetsbaar én niet kwetsbaar.”

Oranjefeest op Buurtplein Batau
Het Oranjefeest op Buurtplein Batau is bedoeld voor jong en oud en vindt plaats van 10.00 tot 17.00 uur. Een aantal vrijwilligers organiseert daar dan gratis activiteiten voor kinderen. Broodjes en drinken worden aangeboden voor een vriendelijke prijs.

DJ Annie Nagtegaal zal de muziek verzorgen. Burgemeester Frans Backhuijs komt tussen 13.00 en 14.00 uur langs om zich tijdens het Oranjefeest op het buurtplein te mengen in het feestgedruis. Buurtplein Batau ligt aan de Dukatenburg 1, om de hoek van het winkelcentrum Muntplein. 

Live muziek met lokale artiesten
‘Eetcafé De Vuurtoren’, van familie De Rijk, organiseert al sinds 2001 Koningsdag op het Muntplein. Ook dit jaar verzorgen zij vanaf 13.00 uur live muziek met verschillende, lokale artiesten. De hele dag worden er burgers gebakken en vanaf 09.00 uur is de bar geopend.

Koningsmarkt
Daarnaast vindt op het plein van 10.00 tot 16.00 uur de jaarlijkse Koningsmarkt plaats. Het Muntplein wordt dan gevuld met kraampjes met het aanbod van de ondernemers van winkelcentrum Muntplein. Ook voor kinderen zijn er activiteiten. Zo kunnen ze als een ruiter rondrijden op een knuffel en is er een springkussen.

Kleedjesmarkt
Tot slot begint net buiten het winkelcentrum Muntplein de traditionele kleedjesmarkt aan de Nedereindseweg. De route eindigt op de Herenstraat. Deelnemers kunnen een kleedje neerleggen langs de weg en tussen 07.00 en 16.00 uur, op hun zelf meegebrachte kleedjes, tweedehands spullen verkopen.