• In winkelcentrum Cityplaza gaan veel duimen de lucht in voor de nieuwe burgemeester Marijke van Beukering.
• In winkelcentrum Cityplaza gaan veel duimen de lucht in voor de nieuwe burgemeester Marijke van Beukering. Foto: RTV Utrecht
MET VIDEO

‘Super dat we nu een vrouw aan het roer hebben’ - klinkt het veel in Nieuwegein

Nieuws

NIEUWEGEIN • In winkelcentrum Cityplaza gaan veel duimen de lucht in voor de nieuwe burgemeester Marijke van Beukering. Want voor het eerst een vrouw aan het roer in Nieuwegein, dat kon de stad volgens hen wel gebruiken. “Ik hoop dat ze lef heeft en de criminaliteit gaat aanpakken.”

Dat schrijft RTV Utrecht. Loop je vandaag door Cityplaza, hoor je ineens vaak het woord ‘Marijke’ vallen. Ja, dié Marijke, inderdaad. De nieuwe burgemeester die ‘Frans’ gaat vervangen. Nieuwegeiners houden het liever gewoon bij hun voornamen, geeft een inwoner aan. “Ja, we willen hier iemand die dicht op de mensen staat. Dat past nou bij ons, hè.”

Want begrijp deze mensen niet verkeerd, ze waren huidig burgemeester Frans Backhuijs niet zat. “Maar na twaalf jaar zijn we toe aan frisse wind”, aldus een dame die al lang in Nieuwegein woont. “En natuurlijk is het fijn dat het een vrouw is... Maar ik hoop vooral dat het een tof wijf is. En ik denk dat ze dat wel is, ja.”

‘Hebben een harde burgemeester nodig’
Voor een enkeling komt het nieuws over Van Beukering uit de lucht vallen. “Hebben we al een nieuwe? Dat hebben ze dan ook snel gedaan.” De nieuwe burgemeester is nog niet beëdigd; dinsdagavond is ze alleen voorgedragen door de gemeenteraad. De ministerraad én de koning moeten nog wel over de voordracht nadenken. Daarna - waarschijnlijk begin juni - kan Van Beukering daadwerkelijk worden benoemd.


• Een blije Marijke van Beukering na haar voordracht. - Foto: RTV Utrecht

Uit een eerdere enquête onder duizenden inwoners kwam met name één wens voor de toekomstig burgemeester naar boven: de ‘nieuwe’ moet betrouwbaar zijn. En: lef hebben. “Want er speelt hier nogal wat”, verzucht een inwoner vlakbij een schoenenwinkel. “Jeugdcriminaliteit, om maar iets te noemen. We hebben wel een harde burgemeester nodig die dat gaat aanpakken.”

En wat te denken over woningbouw? Een mevrouw - met kleinzoon aan haar hand - wijst naar de vele bouwkranen rondom Cityplaza. “Kijk hoeveel hier wordt gebouwd. Echt aan de lópende band. Van mij hoeft het niet zo.” Terwijl een andere voorbijganger zegt: “Van mij mogen er nog wel wat huizen bijkomen. Zo lang Marijke er maar aan denkt dat er ook goede wegen omheen worden gebouwd.” 

Wie is de nieuwe burgemeester van Nieuwegein?

- Marijke van Beukering, 51 jaar oud

- Getrouwd, 2 kinderen

- Woont nu nog in IJsselstein, zoekt naar een Nieuwegeinse woning

- Woonde voor haar werk in onder meer in Bosnië-Herzegovina en Ivoorkust

- Was jarenlang wethouder in IJsselstein; sinds 2020 Tweede Kamerlid voor D66

De keuze viel op Marijke van Beukering omdat ze - volgens voorzitter van de vertrouwenscommissie Tom Verhoeve - het lef toont dat de stad nodig heeft. “Met haar kun je een warme burgemeester verwachten. Ze zal snel contact maken met inwoners. Met hen praten en erachter komen wat écht speelt.”  

Trotse Nieuwegeiners?
En gesproken over wat er echt speelt, doet een andere inwoonster nog een duit in het zakje. Hoor je weleens iemand trots vertellen dat ‘ie Nieuwegeiner is? Niet echt. En dat is nou juist het probleem, zegt ze. “Ik hoop dat de nieuwe burgemeester iemand wordt die ons weer trots laat zijn om hier te wonen. Nieuwegein is een beetje ingeslapen, dus er mag wel weer eens wat gebeuren om dat op te peppen.”

Dinsdagavond liet Van Beukering in een interview met RTV Utrecht weten zin te hebben om te starten. Ze wil vooral beginnen door “met véél mensen te gaan praten”, gaf ze aan. “Er zijn hier zoveel groeimogelijkheden; ik weet dat ik hier niet stil kom te zitten.”

Bron: RTV Utrecht, Roos van Bijnen