• Marijke van Beukering-Huijbregts, aankomend burgemeester van Nieuwegein.
• Marijke van Beukering-Huijbregts, aankomend burgemeester van Nieuwegein. Foto: Cees Rutten Fotografie

Marijke van Beukering (D66) voorgedragen als nieuwe burgemeester van Nieuwegein

Nieuws

NIEUWEGEIN • De gemeenteraad van Nieuwegein heeft Marijke van Beukering-Huijbregts (51) voorgedragen als nieuwe burgemeester. Zij kreeg de voorkeur van de vertrouwenscommissie boven de andere kandidaat die tot de finale van de sollicitatieprocedure was doorgedrongen. Gaan de minister van Binnenlandse Zaken en de Koning akkoord met de benoeming, dan volgt Van Beukering de huidige burgemeester Frans Backhuijs op.

Van Beukering heeft veel politieke ervaring. Ze was wethouder Samenleving (sinds 2010), wethouder Mens (sinds 2014) en wethouder Economische Zaken (sinds 2017) in IJsselstein, waar ze ook woont. 

Voor haar politieke carrière bekleedde ze hoge secretariële functies; recentelijk was ze ook adviseur. Haar laatste functie voor het burgemeesterschap van Nieuwegein was kamerlid (sinds 2021). Haar partij is D66.

‘Ik sta nog een beetje te trillen’
Gisteravond kreeg Van Beukering het verlossende telefoontje van de vertrouwenscommissie en snelde ze naar het Stadshuis van Nieuwegein. Ze zal voor haar nieuwe functie wel moeten verhuizen naar Nieuwegein. ,,Ik sta nog een beetje te trillen,’’ zei ze voor de raad, die ze dankte voor het vertrouwen.

Voorzitter van de vertrouwenscommissie Tom Verhoeve legde uit dat de keuze op haar was gevallen omdat ze ‘een koel hoofd en een warm hart’ heeft. ,,Ze is ook ambitieus en toont lef. Ze heeft een netwerk dat we goed kunnen gebruiken.’’ Verhoeve gaf ook aan dat de kandidaat zich goed had voorbereid op de gesprekken. 

Tekst gaat verder onder de Instagram-post






Dit bericht op Instagram bekijken











Een bericht gedeeld door Nieuwegeinse Raad (@nieuwegeinseraad)

Hans Oosters
Voor de sollicitatie hebben zich in december zestien kandidaten gemeld. Met zes kandidaten zijn gesprekken gevoerd. Met vier kandidaten is een tweede gesprek gevoerd. Daarna bleven er twee over, van wie de gemeenteraad de voorkeur uitsprak voor Marijke van Beukering-Huijbregts.

Rond de sollicitatieprocedure was geheimhouding van kracht. In beslotenheid spraken de vertrouwenscommissie namens de gemeenteraad en de commissaris van de Koning Hans Oosters met elkaar en met de kandidaten.

Van Beukering is de eerste vrouwelijke burgemeester in de geschiedenis van de stad. Ze wordt maandag 5 juni geïnstalleerd als nieuwe burgemeester. Frans Backhuijs neemt dinsdag 9 mei afscheid van de raad, ’s middags tussen drie en vier. Hij is twaalf jaar burgemeester geweest van Nieuwegein.