Afbeelding
Foto: stockfoto (123RF.com)

Nieuwegein past maaibeleid aan: hoger gras met kruiden en bloemen

Nieuws

NIEUWEGEIN • De gemeente Nieuwegein gaat een pilot uitvoeren om meer kansen te bieden voor de natuur. Hierbij wordt er van april tot en met juni op vijf locaties in de stad anders gemaaid dan normaal. Dit betekent dat er op sommige plekken hoger gras zal staan, met veel kruiden en bloemen.

Tijdens de pilot is op deze locaties dus te zien dat de gemeente anders maait. Door het gras gefaseerd of in delen te maaien, krijgen klaversoorten en bloemen meer kans om te bloeien. Daardoor wordt meer voeding en schuil- en broedplaatsen voor vogels, insecten en andere dieren geboden. Sinds deze maand worden de vijf proeflocaties niet meer in zijn geheel gemaaid.

Helft of een derde van veld niet maaien
Gefaseerd maaien houdt in dat je bij een maaibeurt de helft of een derde van een veld bewust overslaat. Bijvoorbeeld door de buitenste rand wel te maaien en het middelste gedeelte niet. Door het gras op die plekken te laten staan, krijgen lokale kruiden de kans om volledig tot bloei te komen en als voeding te dienen voor bijvoorbeeld bijen of vlinders. Ook hebben deze kwetsbare soorten dan meer rust- en schuilplaatsen.

Bij het kiezen van de proeflocaties heeft de gemeente rekening gehouden met veilig gebruik van de openbare ruimte, bijvoorbeeld bij zichtlijnen of speeltuinen.


De vijf locaties waar de gemeente de pilot gaat uitvoeren. - Foto: Gemeente Nieuwegein

Meer overlevingskansen
“We spreiden de periode dat er anders wordt gemaaid waardoor flora en fauna hier langere tijd profijt van hebben. Bovendien bieden we structureel meer overlevingskansen voor kwetsbare dieren, zoals sommige vlindersoorten die niet zo ver kunnen vliegen om voldoende voeding te krijgen” ,aldus de gemeente.

Door gefaseerd te maaien wil de gemeente ervoor zorgen dat vogels, insecten en andere dieren voldoende plek hebben om zich te verplaatsen, te schuilen, zich voort te planten en voedsel te verzamelen.