• De leerlingen van OBS Tuindorp in veiligheidshesjes.
• De leerlingen van OBS Tuindorp in veiligheidshesjes. Foto: Rijkswaterstaat
MET VIDEO

Kinderen vervangen zélf stalen kabels van Galecopperbrug

Nieuws

REGIO • Groot onderhoud uitvoeren aan de één-na-drukste brug van Nederland kinderspel? Daar leek het afgelopen maandag 3 april wel op: ruim twintig in kleurrijke veiligheidshesjes gestoken leerlingen van OBS Tuindorp in Utrecht stortten zich namelijk vol overgave op een heus schaalmodel van de Galecopperbrug van Rijkswaterstaat. Hun gezamenlijke missie: het vervangen van de stalen kabels die de brug dragen.

Sinds juni vorig jaar voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit aan de Galecopperbrug in de A12 bij Utrecht in de richting van Arnhem. De belangrijkste klus? Het vervangen van de stalen kabels. “Bij zo’n vervanging komt van alles kijken”, vertelt Rudy Klunder, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat. “Met deze workshop krijgen leerlingen van groep 7 en 8 alle facetten van groot onderhoud mee en maken ze kennis met techniek. Zo geven we kinderen op een speelse manier een kijkje in de keuken van Rijkswaterstaat en van de aannemer KWS die het werk uitvoert.”

Tekst gaat verder onder de video


Doorsnijden oude stalen kabels
Na verschillende inleidende video’s en korte opdrachten gaan de leerlingen aan de slag: ze maken wegafzettingen, omleidingsroutes en ook posters en filmpjes om weggebruikers te informeren over de verkeershinder en alternatieve reisopties. Weer andere teams verdiepen zich in de techniek en werken aan het schaalmodel: een replica van de Galecopperbrug, compleet met demonteerbare onderdelen, containers met materialen, vrachtauto’s met wegafzettingen en natuurlijk de stalen kabels.

En dan is het tijd voor het spannendste moment van de workshop: het doorsnijden van de oude stalen kabels. Het uitvoerende team klemt de kabel eerst zorgvuldig vast en maakt hem vervolgens, met een speciaal mechanisme, spanningsvrij. Nu kan de kabel veilig worden doorgehaald. Na deze operatie kan ‘team Verkeer en Veiligheid’ de brug weer vrijgeven voor verkeer.

Ook leerzaam voor Rijkswaterstaat
Inmiddels hebben vijf scholen uit de regio Utrecht zich aangemeld voor de workshop. Klunder: “Het is mooi om te zien welke verrassende ideeën en oplossingen de kinderen bedenken. Daar leren wij ook weer van. Door deze ervaring hopen we in ieder geval dat de kinderen beter begrijpen dat het werk ‘buiten’ niet, zoals vandaag, in een paar uur is voltooid. En dat werken aan techniek supergaaf is.”