Afbeelding
Foto: stockfoto (123RF.com)

Nieuwegein helpt padden om veilig naar broedgebied te komen

Nieuws

NIEUWEGEIN • De gemeente Nieuwegein helpt padden dit jaar een handje om veilig van hun overwinteringsgebied naar hun broedgebied te komen. Er zijn eind maart op twee locaties zogeheten paddenschermen geplaatst. 

Zodra de lente start, trekken de padden van hun overwinteringsgebied weer naar hun broedgebied. Vaak ligt dat aan de overkant van een weg. Padden zijn geen dieren die zich snel verplaatsen, waardoor ze vaak slachtoffer zijn van fietsers en gemotoriseerd verkeer.

Paddenschermen
Na het plaatsen van de paddenschermen vonden binnen 24 uur de eerste 76 padden hun weg al naar de veilige oversteekplaatsen, meldt de gemeente Nieuwegein. Afgelopen weekend zijn er bijna 250 padden overgezet.

De schermen zijn lage rubberen randen die op ongeveer een meter afstand van de weg af zijn geplaatst en waarlangs aan de groene kanten om de (om en nabij) 20 meter een emmer ingegraven wordt. Iedere emmer heeft een gaatje onderin om regenwater weg te laten lopen.

De padden lopen langs het scherm op zoek naar een plek om over te steken en vallen daardoor in de emmer. Vervolgens kunnen de padden aan de overkant weer vrijgelaten worden om veilig hun weg naar hun broedplaats te vinden.

Tekst gaat verder onder de tweet

Vrijwilligers
De paddentrek duurt meestal tot eind april, dan hebben alle padden hun weg weer gevonden. Voor het overzetten van de padden heeft de gemeente afspraken gemaakt met een aantal bewoners. Zij zetten dagelijks de padden over.

Voor Oudegein zoekt de gemeente nog naar vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 030.

Virus
De gemeente waarschuwt mensen om padden niet met blote handen aan te raken. Padden zijn namelijk drager van het herpes 3 virus. Dit is een virus dat bij kinderen waterpokken kan veroorzaken en bij volwassenen kan leiden tot gordelroos.

Om deze reden moeten de mensen die de padden overzetten handschoenen dragen die de gemeente beschikbaar stelt.