• De tijdelijke Aldi-supermarkt in Nieuwegein waar verschillende rechtszaken over zijn gevoerd.
• De tijdelijke Aldi-supermarkt in Nieuwegein waar verschillende rechtszaken over zijn gevoerd. Foto: Ricardo Smit

Nieuwegeinse raad evalueert gang van zaken rond Aldi: ‘Er is helemaal niets geleerd’

Algemeen

NIEUWEGEIN • Een nieuw geluid in de discussie rond de tijdelijke Aldi in Blokhoeve: de andere supermarkten hebben een anti-lobby gevoerd tegen hun concurrent en tegen de gemeente die ze daarmee dwarsbomen. Dit geluid kwam van raadslid Alma Feenstra (GroenLinks) in de extra raadsvergadering over de gang van zaken rond de Aldi. 

Het geluid kwam als reactie op kritiek van de oppositiepartijen VSP, ChristenUnie, D66, Ieders Belang, CDA en Stadspartij Núwegein. Sander Feenstra (VSP) sprak over ontstane maatschappelijke onrust en een college dat geen zelfreflectie toont. Voorthuijsen (CU) stelde dat goede informatievoorziening essentieel zou moeten zijn. Plomp (D66) vroeg zich af of de gemeenteraad door het college wel serieus wordt genomen. 

Verbeek (ieders Belang) focuste op alle gemaakte kosten. Adriani (CDA) zei dat Nieuwegein geld misloopt omdat de huurprijs van de grond aan Aldi niet marktconform is, maar lager. Bakhtali (Stadspartij Núwegein) zei dat de Nieuwegeinse overheid de regels aan zijn laars lapt, waardoor dit de burger bakken met geld kost. 

Draai van 180 graden
Toen na deze aaneenrijging van verwijten collegepartij GroenLinks aan het woord kwam, kwam er ook een draai van 180 graden in de aangevoerde argumenten. Alma Feenstra stelde dat het college zorgvuldig was geweest door de zaken juridisch te toetsen. ,,We zijn goed geïnformeerd, andere supermarkten ook.’’

Feenstra stelde dat er zich geen andere supermarkten hebben gemeld bij de gemeente en zich pas achteraf tegen Aldi en Nieuwegein teweer hebben gesteld door dwars te gaan liggen. ,,We moeten de raadszaal niet gebruiken om een juridisch debat te voeren.’’ 

Spalburg (collegepartij PvdA) sloot zich bij het betoog van GroenLinks aan en collegepartij VVD steunde ondernemer Aldi. ,,We zijn goed geïnformeerd’’, zei Kelly Vizee namens de liberalen. 

De enige oppositiepartij die het voor de verantwoordelijk wethouder (Schouten) opnam was De Unie. Fractievoorzitter Derriks zag de hele gang van zaken rond de Aldi als het terugtrekken om erger te voorkomen. 

‘Er is geen reflectie’
Na een schorsing trok Voorthuijsen (CU) opnieuw van leer. ,,Er is geen reflectie, er is helemaal niets geleerd en dit is niet samen.’’ Bakhtali (Nú) sprak over onbetrouwbaar bestuur. Derriks (de Unie) daarentegen wees deze kwalificatie van de hand en noemde het betoog van de wethouder betrouwbaar. De Unie was daarmee de enige oppositiepartij die zich achter het college schaarde.

Spalburg (PvdA) maakte zich zorgen dat college en oppositie zo tegenover elkaar stonden. ,,We moeten het samen doen, maar ik zie alleen weerstand.’’ Waarna wethouder Schouten de avond afsloot met het bemoedigende: ,,We moeten beter communiceren. Hebben we niks geleerd? Gelukkig wel.’’

Jurgen van Dijk