• Gids geeft uitleg bij het Elisabethshofje aan het Kerkveld in Jupthaas.
• Gids geeft uitleg bij het Elisabethshofje aan het Kerkveld in Jupthaas. Foto: Louise Mastenbroek

Wandeling maken langs historische monumenten? Jutphaas heeft nu eigen gidsengroep

Algemeen

NIEUWEGEIN • Het voormalige dorp Jutphaas heeft sinds kort een eigen gidsengroep. Afgelopen week werd voor de eerste keer een wandeling gemaakt langs een aantal van de maar liefst dertig monumenten die de Nieuwegeinse wijk rijk is.

Bij gelegenheden en op aanvraag verzorgt de groep - bestaande uit Marijke van Overbeek, Frans en Berna Horst en Johan Steen - rondleidingen door historisch Jutphaas. In Vreeswijk bestaat al langer een gidsengroep. Ook in Jutphaas bleek hier behoefte aan. 

Historie
Jutphaas is meer dan Nieuwegein-Noord: het voormalige dorp kent een rijke geschiedenis. Doel van de gidsengroep is om deze historie levend te houden, te blijven vertellen en het verhaal door te geven aan volgende generaties.

Er wordt stilgestaan bij monumenten langs de Herenstraat en vanaf het Sluisje tot en met het Kerkveld. De duur van de wandeling is 1 à 1,5 uur, dit is afhankelijk van de belangstelling. Beide gidsengroepen maken onderdeel uit van de Historische Kring Nieuwegein.

Herberg ‘De Zwaan’
Veel mensen kennen de Dorpskerk, de Nicolaaskerk, enkele monumenten aan de Herenstraat en Kerkveld. Tijdens de rondleiding bleek het Elisabethshofje voor sommigen een verrassing te zijn.

Herberg ‘De Zwaan’ - nu omgebouwd tot appartementen - is ook een begrip in Jutphaas. Dat het woord zwaan in de naam aangaf dat er ‘meisjes van plezier’ op de gasten wachten, was voor sommigen nieuw.

Nieuwe wetenswaardigheden
Meerdere panden langs de Herenstraat zijn omgebouwd tot appartementen met voorzieningen van deze tijd, maar de gevels laten nog veel zien. Toch zijn ook enkele historische hoogtepunten uit de geschiedenis gesloopt en is er slechts een verhaal over. De gidsen maken dat met oude foto’s aanschouwelijk.

Aan het eind van de route bleek dat de meeste deelnemers, zelfs geboren en getogen Jutphasers, met nieuwe wetenswaardigheden naar huis gingen. 

Informatie
Tijdens de Dag van de Vaart op 26 maart en op Open Monumentendag gaat de groep rondleidingen verzorgen. Maar ook voor een uitje met familie of vrienden of met een bedrijf of vereniging is dit mogelijk. De kosten bedragen 3 euro per persoon.

Een rondleiding aanvragen kan via de Historische Kring Nieuwegein.