• De reparatie van een drone bij het Repair Café Nieuwegein.
• De reparatie van een drone bij het Repair Café Nieuwegein. Foto: Louise Mastenbroek

'Apparaten steeds minder repareerbaar'

nieuwegein • Dit jaar is het tien jaar geleden dat het Repair Café Nieuwegein werd opgericht. Elke eerste zaterdag van de maand is het van 11.00 tot 14.00 uur mogelijk om met kapotte spullen naar het café aan de Parelduiker te komen. Onder het motto 'waardeer het, repareer het', kan je die spullen met hulp van handige vrijwilligers laten repareren. Het jublieum wordt gevierd op zaterdag 6 mei.

René van Laar is sinds het begin een betrokken reparateur. “Het café is in april 2013 begonnen vanuit een behoefte. En nog steeds is er veel vraag. In het begin hadden we een zomerstop, maar dat kan niet meer, nu gaan we het hele jaar door.” 

Vijfhonderd reparaties per jaar

Bij de inschrijftafel staat inmiddels een aardige rij wachtenden. “We leggen daar ook uit dat eventuele schade aan een apparaat eigen risico is”, legt reparateur en voorzitter Jos Storken uit. “Apparaten zijn steeds minder repareerbaar. Soms moet je iets met geweld openmaken, dat kan verkeerd uitpakken.”

Het eerste jaar werden er meteen 222 reparaties uitgevoerd, nu zijn dat er 500 per jaar. In totaal staan er al 3400 reparaties op de teller. De klanten zijn van alle leeftijden, maar steeds meer jongeren weten de weg naar het café te vinden. René: “Vooral oudere mensen zijn blij dat iets gemaakt kan worden. Er zitten vaak herinneringen aan.”

Drone

Sommige vragen zijn een uitdaging voor de reparateurs en blijven hen bij. Bijvoorbeeld een beeldje met een geluidsbandje erin. Alles was kapot. De reparateur vond het zo leuk dat hij het mee naar huis nam en wist te fiksen. De eigenaar was zielsgelukkig. Net als het jongetje dat na de reparatie van zijn drone buiten stond te juichen.

Op de bovenetage zitten drie dames achter de naaimachine. Er wordt daarnaast druk gesleuteld. In totaal zijn er twaalf reparateurs aan het werk. Een klok, een verrekijker, een drone, een vliegtuigkoffer met kapotte rits, er komt van alles voorbij. En de klanten? Die kijken en denken mee. Ze zijn allemaal groot voorstander van repareren, duurzaamheid en spullen niet zomaar weggooien. 

Adressenlijst

Reparaties aan computers, smartphones en aanverwante apparatuur worden niet gedaan. Op www.repaircafenieuwegein.nl staat daarvoor een adressenlijst.

Louise Mastenbroek