Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Supermarkten in Nieuwegein willen zondagochtend open zijn

Zakelijk

NIEUWEGEIN • Het zijn vooral de supermarkten die in de ochtenduren van de zondagen open willen zijn. Het zal er nog om hangen of zij hun zin krijgen. De Nieuwegeinse gemeenteraad is verdeeld.

Dat bleek donderdag tijdens de Avond voor de Stad, die deels over dit plan ging. Het is niet alleen de ChristenUnie die de verruiming van de winkeltijden – zoals het voorstel voluit heet – wil tegenhouden. Ook partijen als de PvdA, D66, Groenlinks en de Unie staan niet te springen. 

D66 (Lamur) en GroenLinks (Wisselo) vrezen dat de kleine winkelier onder druk komt te staan en wordt verplicht op bepaalde tijden open te zijn. De CU is tegen verruiming van de zondagopenstelling. Deze partij is voor rust op de zondagochtend. 

‘Dit beleid is een succes’
Tegen deze bezwaren spraken Kupers en wethouder Eggengoor, beiden VVD, zich uit. ,,Dit beleid is een succes, dat moeten we doorzetten,’’ hield Kupers zijn gehoor voor.

Eggengoor benadrukte dat winkeliers niet verplicht worden langer open te zijn. ,,Elke ondernemer heeft zelf de keuze de winkel open te doen als ‘ie omzet kan draaien,’’ zei ze. ,,Daarmee verlagen we de regeldruk.’’ Volgens Eggengoor biedt Nieuwegein ondernemers hiermee dezelfde keuze als in omringende gemeenten.

De wethouder sloot af met een reactie op de kritische geluiden van Wisselo (GroenLinks) door te benadrukken dat Wereldhave, de grote verhuurder op CityPlaza, de contracten met huurders (winkeliers) respecteert.

Bedenkingen
Het kan nog spannend worden op 23 maart, als de gemeenteraad over het ‘voorstel verruiming winkeltijden’ stemt. Donderdagavond 9 maart hadden de voorstanders van het voorstel (VVD, VSP, Lokale Vernieuwing en CDA) in totaal zestien zetels.

GroenLinks, PvdA, D66, CU en de Unie spraken zich uit tegen of hebben bedenkingen. Zij zijn goed voor vijftien zetels. En dan zijn er nog Stadspartij Núwegein en Ieders Belang, samen goed voor twee zetels. 

Donderdagavond maakte voorzitter Aoife Derriks een inventarisatie van de zorgpunten. Op 23 maart vindt een stemming plaats over het voorstel.