• Het flatgebouw aan de Sluyterslaan in Nieuwegein dat Woonin wil vekopen.
• Het flatgebouw aan de Sluyterslaan in Nieuwegein dat Woonin wil vekopen. Foto: Google Street View

Nieuwegeinse raad gaat instemmen met verkoop van flatgebouw Sluyterslaan

Algemeen

NIEUWEGEIN • Woonin, eigenaar van de woningen aan de Sluyterslaan, gaat deze maand steun krijgen van de Nieuwegeinse gemeenteraad. Er zijn wel zorgen over de verkoop van de huurwoningen, maar een ruime meerderheid van de raad steunt het plan van Woonin.

Dat was de uitkomst van de Avond voor de Stad, die donderdag deels over dit thema ging. GroenLinks, PvdA, CDA en Ieders Belang spraken hun zorg uit, de andere partijen scharen zich achter het voorstel tot verkoop. 

GroenLinks is bezorgd over het onttrekken van een aantal woningen aan het sociale woningaanbod en er koopwoningen van te maken, en liet dat bij monde van raadslid Feenstra duidelijk blijken. Zij had ook nog zorg over de duurzaamheid van de betreffende woningen. ,,Moeten we ze in deze toestand wel op de markt brengen?’’ Volgens wethouder Schouten valt het met de duurzaamheid van deze woningen wel mee, omdat ze energielabel a en b hebben. 

Flatgebouw Sluyterslaan 1 t/m 55
Wooncorporatie Woonin wil het flatgebouw op Sluyterslaan 1 t/m 55 verkopen. De gemeenteraad moet hiervoor toestemming geven. Er zijn namelijk afspraken tussen Woonin en de gemeente over de verkoop van woningen, om ervoor te zorgen dat het aanbod sociale huurwoningen op peil blijft.

Het college stelt voor met de verkoop akkoord te gaan. Dat betekent dat huurders de kans krijgen hun woning te kopen. Doen ze dat niet, wordt de woning verkocht nadat deze is vrijgekomen. Dit kan dus jaren in beslag nemen.

Het geld dat hiermee beschikbaar komt, zegt het college, kan door Woonin worden gebruikt voor vernieuwing en verduurzaming van woningen.

Prestatieafspraken
Raadslid Adriani-Wempe vroeg zich af waarom de raad de verkoop door Woonin zou moeten faciliteren. Waarop Schouten er fijntjes op wees dat er prestatieafspraken zijn gemaakt over de verkoop van woningen.

Op 23 maart stemt de gemeenteraad over het voorstel. Zoals de kaarten nu liggen stemmen VVD, VSP, D66, Lokale Vernieuwing, CU, de Unie en Stadspartij Nú in met het voorstel en kan Woonin de woningen aan de Sluyterslaan gaan verkopen.

Jurgen van Dijk