Het warmteoverdrachtstation Zuilenstein heeft ongeveer 10.000 warmteklanten.
Het warmteoverdrachtstation Zuilenstein heeft ongeveer 10.000 warmteklanten. Foto: Jurgen van Dijk

Bouw warmtebuffer Zuilenstein sinds deze week in volle gang

Algemeen

NIEUWEGEIN • Op de hoek AC Verhoefweg-Symfonielaan wordt een warmtebuffer gebouwd. Het bouwwerk wordt 18 meter hoog. Het krijgt een functie in het stadswarmtenet van Eneco.

Eneco werkt met vier warmtebuffers in Utrecht en binnenkort één in Nieuwegein. De buffers zijn nodig om pieken in de vraag (’s ochtends) op te vangen. Ze slaan heet water op tot het in de naburige wijk nodig is. Omdat er minder gasverbruik nodig is tijdens de piekvraag wordt het net duurzamer.

Investeringen

Het warmteoverdrachtstation Zuilenstein heeft ongeveer 10.000 warmteklanten. De capaciteit van de warmtebuffer is 4000 m3. De buffer wordt 18 meter hoog. In de grond (ondergronds of verdiept) aanleggen is niet haalbaar: de investeringen zijn te hoog, het onderhoud wordt peperduur en er moet een enorme bouwput gemaakt worden met damwanden en bemaling. Dit wil en doet Eneco dan ook niet.

Heien

De bouw van de warmtebuffer gaat een behoorlijke tijd duren, naar verwachting tweeënhalf jaar. Volgens Eneco gaan omwonenden en weggebruikers de volgende fasen van het bouwproces in meerdere of mindere mate bemerken: bouwrijp maken (twee tot vier weken), heien (twee weken, tussen 7.00 en 19.00 uur), constructie van betonfundatie (zes weken, veel beton- en kraanwagens), uitharden (vier weken), bouw buffertank (twaalf weken), terreinafwerking (vier weken).

Warmtewisselaar

Het warmteoverdrachtstation bestaat uit een grote hoeveelheid infrastructuur in de ondergrond om de aangeleverde warmte geschikt te maken voor de aangesloten huishoudens in Nieuwegein. Het water komt vanuit Utrecht op 90 graden binnen en gaat na behandeling in een warmtewisselaar op 70 graden naar de huishoudens. Het WOS, zoals het in Eneco-vaktermen heet, bestaat uit een gebouw, warmtewisselaars, pompen, drukhoudsysteem, leidingwerk en automatisering.

Meedenken

Aangezien het hier gaat om de opslag van heet water hanteert Eneco strenge veiligheidsvoorschriften voor haar installaties. De locatie van de buffer en de afmetingen staan vast. Wel kan er meegedacht worden op welke manier de buffer vorm krijgt; bijvoorbeeld door het uitvoeren van de buffer in de vorm van een kunstwerk, groen object, speelplek of ontmoetingsplek.
Deze uitwerking wordt in de komende periode samen met landschapsarchitect Okra verder vormgegeven. Doel is om te kijken hoe te komen tot een algehele opwaardering van het terrein rondom de buffer. Eneco meldt dat het bouwen en inzetten van de warmtebuffer geen direct effect heeft op de warmteprijs.

Jurgen van Dijk