• Sportcomplex Merwestein in Nieuwegein.
• Sportcomplex Merwestein in Nieuwegein. Foto: Ricardo Smit

Pittige avond in Nieuwegeinse raad: wethouder overleeft motie van wantrouwen over Merwestein

Algemeen

NIEUWEGEIN • Wethouder John van Engelen (Lokale Vernieuwing) heeft gisteravond in de gemeenteraad een motie van wantrouwen overleefd. De motie werd ingediend door D66 en gesteund door CDA, CU, Ieders Belang, Nú en VSP. De motie kaartte het ontbreken van financiële onderbouwing bij een lening aan Verbindion (Merwestein) aan.

D66 en de indieners van de motie maakten zich ook boos over het feit dat een voorafgaande vergadering van het onderwerp gedeeltelijk besloten was geweest. Zij vonden deze geheimhouding niet passen in de transparantie die de politiek nastreeft.

Tegen het voorstel de gemeenteraad garant te stellen voor de lening van Verbindion stemden drie partijen (Ieders Belang, Nú en Christen Unie). Met 26 stemmen voor werd het voorstel aangenomen. Het behelst dat de gemeente Nieuwegein bijspringt mocht Verbindion in de problemen komen. Met een ‘revitalisatie’ (verbouwing) die maximaal 50 miljoen gaat kosten is sprake van een groot project.

Frustraties
Twaalf raadsleden stemden voor de motie van wantrouwen, 18 tegen (de collegepartijen VVD, PvdA, GroenLinks en Lokale Vernieuwing, alsmede De Unie). De motie haalde het dus niet, maar de sfeer in de raad was grimmig geworden, al bleef het politieke spel uiterst correct.

Raadslid Heleen Peters (Lokale Vernieuwing) toonde zich een goed debater en nam het op voor haar wethouder. Ze trok stevig van leer tegen D66 en CDA en vond dat de motie voortkwam uit frustraties. ,,Ik schaam me.’’ Peters vond het slecht dat op de persoon werd gespeeld. Zij reageerde hiermee op de harde woorden die Tom Verhoeve (D66) gebruikte toen hij de motie indiende: ,,Wij hebben geen vertrouwen in deze wethouder. Hij is ongeschikt.’’ 

Gerben Horst (CDA) steunde de motie en was ook niet mild. ,,Merwestein dreigt een bodemloze put te worden,’’ zei hij. Horst vreesde dat de gemeente wordt gezien als een cash cow.

De tegenstanders van de wethouder vonden dat hij de raad heeft genegeerd door geen antwoorden te geven op vragen van de raad. Wethouder Van Engelen hamerde erop dat het raadsvoorstel niet kan wachten. Als dat zou gebeuren loopt de rente op waardoor het hele project veel duurder wordt. Dat zei ook Gadella (VVD). De criticasters van gisteravond vonden dat juist vanwege de omvang van het project een goede financiële onderbouwing cruciaal is.

Volksgezondheid
De voorstanders van de lening zonder dekkingsvoorstel (nog niet, dat komt later) wezen er nog maar eens op hoe belangrijk Merwestein is voor de volksgezondheid in Nieuwegein. Derriks (de Unie), Holtermann (PvdA) en Gathier (GroenLinks) lieten zich in die bewoordingen uit. Verbeek (Ieders Belang), Voorthuijsen (CU), Bakhtali (Nú) en S. Feenstra (VSP) richtten zich op de tekortkomingen in het plan.

Jurgen van Dijk