Afbeelding
Foto: stockfoto (123RF.com)

Nieuwegein ondertekent brandbrief aan Eneco over energietarieven

Algemeen

NIEUWEGEIN • Wethouder Marieke Schouten heeft namens de gemeente Nieuwegein een brief aan Eneco ondertekend, waarin wethouders van dertien Nederlandse gemeenten pleiten voor een heroverweging van de energietarieven voor 2023.

De wethouders willen graag weten hoe de tarieven tot stand zijn gekomen, met het oog op betaalbaarheid en draagvlak. Eneco heeft ervoor gekozen het maximale tarief te hanteren en de wethouders uiten in de brief hun zorgen over de gevolgen van dit tarief voor de betaalbaarheid van de stadswarmte voor de inwoners. 

‘Flink hogere maandlasten’
“Ondanks het prijsplafond van rijkswege leidt het gebruiken van stadswarmte met dit maximale tarief tot flink hogere maandlasten. Dat is spijtig omdat wij in onze gemeenten stadswarmte zouden willen zien als onderdeel van een aantrekkelijke, duurzame en toekomstbestendige energievoorziening”, schrijven de wethouders in de brief.

De maximalisatie werkt volgens de ondertekenaars ‘belemmerend’ voor het draagvlak voor stadswarmte. “Wij verzoeken u om de tariefstelling voor 2023 te heroverwegen. We nodigen u uit om ons nadere uitleg te geven over de uitgangspunten, de opbouw, de variabelen en zeker ook de afwegingen die bij de vaststelling van de tarieven gehanteerd zijn. Laten we in gezamenlijkheid blijven werken aan de maatschappelijke waardering van stadswarmte, die zo hard nodig gaat zijn om tempo te maken in de warmtetransitie”, aldus de wethouders.

De brief is verstuurd namens de gemeenten Amersfoort, Amstelveen, Delft, Den Haag, Diemen, Lansingerland, Capelle aan den IJssel, Nieuwegein, Houten, Pijnacker-Nootdorp, Rotterdam, Utrecht en Zoetermeer.