• Het parkeerterrein bij De Componist is meestal vol.
• Het parkeerterrein bij De Componist is meestal vol. Foto: Jurgen van Dijk

Parkeren bij nieuw gezondheidscentrum in Nieuwegein is een probleem

Algemeen

NIEUWEGEIN • Parkeren is een probleem bij het onlangs geopende Gezondheidshuis De Componist in de wijk Zuilenstein. Tijdens de openingsuren van het centrum zijn meestal alle parkeerplekken bezet. Dit leidt tot irritatie, parkeren op plekken waar dat niet mag en onveilige situaties. In het uiterste geval gaan bezoekers weer naar huis zonder gehoor te geven aan hun afspraak.

Op de oude locatie, de Mondriaanlaan, was nooit een parkeerprobleem. Bij de huisartsenpraktijk aldaar was altijd plek voor de auto. Sinds het gezondheidscentrum aan de Diepenbrocklaan zit, blijkt dat het parkeerterrein te klein is. 

Bezoekers van De Componist kunnen hun auto meestal niet kwijt, gaan staan wachten of rondjes rijden over het terrein tot er een plekje vrijkomt. Het terrein is zo klein dat dat leidt tot gewring met auto’s en bijna-aanrijdingen. 

Openbaar terrein
Volgens Jessica van Breda, namens gebouweigenaar Z en Zo Maatschappelijk Vastgoed, komt er op korte termijn overleg over de situatie. ,,Er is een probleem, dat is de afgelopen maanden toegenomen. We gaan kijken naar oplossingen. Mogelijk wordt het parkeerbeleid hier aangescherpt.’’

Volgens Van Breda is het parkeerterrein openbaar terrein, waar ook buurtbewoners mogen parkeren, wat ze ook doen. In combinatie met de bewoners van de appartementencomplexen De Muzieknoot en A Capella en gebruikers en bezoekers van het gezondheidscentrum De Componist levert dit een teveel aan auto’s op voor het parkeerterreintje. 

Bij het ontwerp van deze gebouwen en het parkeerterreintje is steeds rekening gehouden met de parkeernorm van de gemeente Nieuwegein. 

Reactie gemeente Nieuwegein
Over die parkeernorm zegt de gemeente Nieuwegein: “De gemeente heeft parkeernormen die per gebied kunnen verschillen in functie en tijd. Bij een nieuwe bouwontwikkeling kijken we naar de totale parkeerbehoefte, mate van dubbelgebruik en de maximale parkeerpiek. Voor de Componist, de Muzieknoot en Acapella zijn we op basis hiervan uitgekomen op tenminste 89 parkeerplaatsen.”

Over de parkeerproblematiek bij De Componist zegt de gemeente vervolgens: “Ook wij hebben gezien dat de parkeersituatie onder druk staat. De gemeente is geen eigenaar van de grond. Daarom gaat de gemeente binnenkort met de eigenaren van het gezondheidscentrum en de woongebouwen in gesprek over het aantal gerealiseerde parkeerplaatsen en de wijze waarop gebruik wordt gemaakt van de (beschikbare) parkeerplaatsen. Zo willen we samen kijken naar een oplossing.”

Jurgen van Dijk