• De aan te kopen locatie: Plettenburg 7.
• De aan te kopen locatie: Plettenburg 7. Foto: Google Street View

Nieuwegein maakt locatie voor basisschool in Rijnhuizen bekend

Algemeen

NIEUWEGEIN • De wijk Rijnhuizen, een kantorenlocatie, wordt op dit moment getransformeerd naar een gemengde leefwijk. De huidige plannen gaan uit van zo’n 2.500 woningen waarvan er al ruim 1.100 gerealiseerd zijn.

Een nieuwe wijk betekent ook nieuwe gezinnen met kinderen die naar de basisschool moeten. De scholen in de nabijheid van Rijnhuizen hebben geen - of beperkt - ruimte en de gemeente Nieuwegein vindt het belangrijk dat leerlingen zoveel mogelijk in de wijk waar ze wonen naar school gaan.

Drie kavels
De gemeente is daarom in gesprek met de eigenaren van drie kavels in Rijnhuizen over een eventuele aankoop ten behoeve van een school. Het betreft Plettenburg 5 en 7 en Edisonbaan 12. De gemeente heeft op deze kavels een voorkeursrecht.

Gezamenlijk de kavels ontwikkelen is geen optie gebleken, daarom gaat de gemeente het zelf doen en zal ze één of meerdere kavels aankopen. Doorrekeningen laten zien dat deze kosten niet (of heel beperkt) terug te verdienen zijn met woningbouw op deze locaties.

Alleen Plettenburg 7
Wanneer er voor gekozen wordt om hier geen woningbouw te realiseren, zijn de kavels Plettenburg 5 en Edisonbaan 12 niet nodig. Dat is gunstig voor de voortang, want drie kavels aankopen is complexer dan één.

Bovendien past het bouwen van enkel een school en voorzieningen - zonder woningen - volgens de gemeente goed bij de ruimtelijke uitganspunten, sluit het aan bij de regels van Unesco en brengt het relatief de minste verkeer- en parkeerbewegingen met zich mee in dit gedeelte van Rijnhuizen.  

Daarom is de gemeente van plan om alleen Plettenburg 7 te verwerven en het voorkeursrecht op de andere twee kavels af te halen. Op dit moment kleven er aan dit besluit nog geen financiële consequenties. Wanneer er overeenstemming is bereikt over de aankoopprijs zal de aankoop worden voorgelegd aan de gemeenteraad.