• Wethouder John van Engelen werpt zijn oude kleding in een van de nieuwe textielcontainers.
• Wethouder John van Engelen werpt zijn oude kleding in een van de nieuwe textielcontainers. Foto: Gemeente Nieuwegein

Nieuwe containers voor inzamelen van afgedankte kleding geplaatst in Nieuwegein

Algemeen

NIEUWEGEIN • Het textiel in de gemeente Nieuwegein wordt vanaf januari ingezameld door ReShare: de afdeling van het Leger des Heils die zich bezighoudt met textiel. Dit is het resultaat van een aanbesteding die door de Afval Verwijdering Utrecht (AVU) voor 11 Utrechtse gemeenten is uitgevoerd. 

“Met deze nieuwe overeenkomst krijgt onze gemeente meer grip op de kwaliteit van het afgedankte textiel en wordt het ingezamelde textiel hergebruikt of hoogwaardig gerecycled”, meldt de gemeente Nieuwegein.

Handloscontainers
De vorige textielcontainers zijn in januari verwijderd om plaats te maken voor zogenaamde ‘handloscontainers’. Dat wil zeggen dat de containers met de hand leeggemaakt worden. Ook zijn ze wat kleiner.  

“Door het gebruik van speciale handloscontainers wordt er meer schoon textiel ingezameld”, aldus de gemeente Nieuwegein. “Eventuele vervuiling wordt er op het moment van inzamelen uitgehaald, waardoor het textiel hoogwaardig kan worden hergebruikt of gerecycled.” 

De inzameling wordt uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en met elektrische inzamelbusjes. 

Tweede leven
Nadat het textiel is ingezameld wordt het herdraagbare textiel bij een sorteercentrum van ReShare gesorteerd. Deze kleding krijgt een tweede leven via tweedehands kledingwinkels van Reshare, andere afnemers binnen en buiten Nederland en aan diverse organisaties voor noodhulp.

Het niet-herdraagbare textiel wordt op een innovatieve manier gesorteerd op kleur en samenstelling. Daarna worden de knopen, ritsen en labels automatisch verwijderd en blijft er een hoogwaardige grondstofsoort over die kan worden verwerkt tot garen voor de textiele maakindustrie.

Circulaire textielketen
“Dit proces draagt daarmee bij aan het mogelijk maken van een circulaire textielketen”, aldus de gemeente Nieuwegein. “En dat is hard nodig, omdat de productie van nieuw textiel een grote negatieve impact heeft op het milieu vanwege het grondstoffenverbruik en de CO2-uitstoot.”

Wereldwijd wordt er minder dan 1 procent van al het textiel hoogwaardig gerecycled tot nieuwe kleding, een groter deel wordt laagwaardig toegepast als isolatiemateriaal, poetsdoeken of in de auto-industrie. 

Er moet dus hard gewerkt worden aan een circulaire textielketen, vindt de gemeente Nieuwegein. “In plaats van kleding als een soort wegwerpartikel te beschouwen met een grote negatieve milieu-impact moet er worden ingezet op langere levensduur, reparatie, hergebruik en hoogwaardige recycling.”