Overstroming van de nevengeulen bij de Lekboulevard in Nieuwegein.
Overstroming van de nevengeulen bij de Lekboulevard in Nieuwegein. Foto: De Stichtse Rijnlanden

Hoogwatergolf zorgt voor overstroming nevengeulen bij Lekboulevard in Nieuwegein

Algemeen

NIEUWEGEIN • Een kleine hoogwatergolf in de Nederrijn en de Lek heeft er woensdag voor gezorgd dat de nevengeulen bij de Lekboulevard in Nieuwegein zijn overstroomd. Dat meldt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

De piek van de hoogwatergolf passeerde donderdag en vrijdag het gebied van het waterschap. Dat was woensdag dus al te zien in Nieuwegein. Maatregelen waren volgens De Stichtse Rijnlanden echter niet nodig. "Het water staat weliswaar hoog, maar levert geen gevaar op voor de dijken."

Tekst gaat verder onder de tweet

Zware regenval
De oorzaak van de hoogwatergolf is zware regenval in Duitsland. "Door de heftige regen is het al een aantal dagen kletsnat in ons gebied", meldt het waterschap. Het overgrote deel van dat water voert De Stichtse Rijnlanden af via het Amsterdam-Rijnkanaal en de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel.

Minder dan 10 procent van het overtollige water gaat via gemaal De Koekoek bij Lopik naar de Lek. De hogere waterstand op de Nederrijn en Lek wordt veroorzaakt door neerslag in het grote achterliggende afvoergebied in Duitsland en Oostenrijk. De afvoer van regenwater van het waterschap heeft dus geen invloed op het hoogwater op de Lek.