• Oekraïense leerlingen volgen onderwijs bij het Taalatelier in Nieuwegein.
• Oekraïense leerlingen volgen onderwijs bij het Taalatelier in Nieuwegein. Foto: Naomi Wijling

Oekraïense kinderen bijna een jaar op school in Nieuwegein: ‘Ze moesten enorm wennen’

Algemeen

NIEUWEGEIN • Al bijna een jaar volgen 35 Oekraïense vluchtelingenkinderen onderwijs bij het Taalatelier in Nieuwegein. Hoe is het ze in al die maanden vergaan?

“De kinderen moesten in het begin enorm wennen”, vertelt leerkracht Thekla Van Verseveld. “De overgang naar een ander onderwijssysteem was groot. We hebben de leerlingen alle ruimte gegeven om te praten over wat ze hebben meegemaakt. Ze moesten weer een veilig gevoel te krijgen.”

De Oekraïense kinderen zijn verdeeld over twee klassen. De eerste paar maanden hadden ze weinig contact met andere leerlingen. Daar is echter verandering in gekomen: de Oekraïners spelen inmiddels met kinderen uit andere klassen.

Overgang
In de eerste periode waren de lessen gericht op het Oekraïense onderwijs. “Daar wordt meer aandacht besteed aan literatuur, creativiteit, dans en muziek”, zegt directeur van het Taalatelier Carine Thesingh.

Nu de Oekraïense kinderen langer in Nederland blijven dan verwacht, krijgen de leerlingen meer les in de Nederlandse taal en vakken, zodat straks de overgang naar een andere school kleiner is.

Lees ook: “Nieuwegein start met onderwijs aan Oekraïense kinderen”

Oekraïense leerkracht
Toen Oekraïense vluchtelingen vorig jaar naar Nieuwegein kwamen, vroeg de gemeente aan het Taalatelier of de kinderen daar onderwijs konden volgen. Het Taalatelier vond twee leerkrachten uit Oekraïne, waaronder Nataliia Naumenko.

“Ik heb in Oekraïne biologie gegeven op een middelbare school, dus ik heb ervaring met lesgeven”, vertelt ze. “Ik vind het leuk om weer voor de klas te staan en om de Oekraïense leerlingen te ondersteunen. De kinderen doen het erg goed en ze krijgen de Nederlandse taal steeds beter onder de knie.”  

‘Mengelmoes’
Op het Taalatelier zitten in totaal 125 leerlingen van 17 verschillende nationaliteiten waarvan Nederlands de tweede taal is. “Het is een heerlijke mengelmoes aan talen en culturen,” zegt Carine.

De Oekraïense kinderen zullen tot aan de zomervakantie op het Taalatelier blijven en daarna doorstromen naar het reguliere onderwijs.