Burgemeester Backhuijs houdt zijn nieuwjaarstoespraak in DE KOM.
Burgemeester Backhuijs houdt zijn nieuwjaarstoespraak in DE KOM. Foto: RicardoSmit

Burgemeester Nieuwegein houdt nieuwjaarstoespraak

Algemeen

NIEUWEGEIN • Burgemeester Frans Backhuijs heeft maandagavond zijn nieuwjaarstoespraak gehouden. Voor een volle zaal van De Kom ging hij in op de meest markante zaken in het jaar 2022 én wat het nieuwe jaar Nieuwegein gaat brengen.

Frans Backhuijs noemde 2022 een bijzonder jaar. ,,Het was een bewogen jaar. We zaten een jaar geleden nog in de lockdown. Vervolgens begon de oorlog in Oekraïne, hadden we te maken met stijgende prijzen, de klimaatcrisis, het stikstofprobleem, de woningnood en de arbeidsmarkt. Van het stadsbestuur wordt dan ook nog een oplossing gevraagd voor het vluchtelingenprobleem. Dat is te veel op het bord van de gemeente gelegd.’’ De Rijksoverheid heeft geen structurele oplossing geboden, zei Backhuijs.

Verharding
Hij maakt zich ook zorgen over de verharding van de samenleving. ,,Er is polarisatie, minder respect voor elkaar en voor elkaars mening die vaak als waarheid wordt gepresenteerd. We hebben nepnieuws, op de sociale media en zelfs op de serieuze media. Vrijheid van meningsuiting is niet altijd van toepassing. Er is minder begrip voor afwijkende standpunten.’’

Lichtpunten
Gelukkig zijn er ook lichtpunten, zei Backhuijs. ,,We gaan het gesprek aan. De burger kan meedoen met de besluitvorming in de gemeente. We kijken hoe we de inwoners kunnen ondersteunen. Al zullen er ook besluiten genomen worden waar niet iedereen het mee eens is. We zullen uit moeten leggen waarom iets niet gebeurt. Daar heeft de politiek ook een grote rol in.’’

Participatie
Backhuijs hield zijn toespraak op het Nieuwjaarsfeest in De Kom. Hij stopt in mei als burgemeester, maar wil tot die tijd werken aan belangrijke zaken als participatie van de burger in Nieuwegein. Wat Backhuijs daarna gaat doen is nog niet bekend.

In november kreeg Nieuwegein het verzoek een aantal vluchtelingen uit het uit zijn voegen barstende Ter Apel op te nemen. Dat gebeurde in het cruiseschip MS Princess, afgemeerd aan de Vreeswijksestraatweg. Het probleem is daarmee tijdelijk opgelost, want per 1 maart moeten die vluchtelingen elders worden opgevangen.

Participatie van de burger is bij de vorming van een nieuw college in 2022 steeds inzet geweest omdat de grootste partij na de verkiezingen, GroenLinks, dit punt hoog in het vaandel heeft staan. Backhuijs (VVD) hecht hier dus ook aan.

Lokaal talent
Naast de toespraak van Backhuijs werden tijdens het Nieuwjaarsfeest in De Kom de jongerenlintjes uitgereikt en trad lokaal talent op. In de foyer werd geproost op een mooi en gezond nieuwjaar. Het Nieuwjaarsfeest was toegankelijk voor alle Nieuwegeiners. Bekijk hier een foto-impressie van het evenement.

Jurgen van Dijk