Afbeelding
Foto: stockfoto

Nieuwegein verlengt ‘pas op de plaats’ voor woningbouwinitiatieven

Algemeen

NIEUWEGEIN • Nieuwegein verlengt de huidige ‘pas op de plaats’ voor woningbouwinitiatieven tot de zomer. Het gaat om ongeveer 1700 nog niet gebouwde woningen. Dat staat in een brief van het college aan de gemeenteraad.

De verlenging van de pas op de plaats heeft als belangrijkste reden dat het onderzoek over de groei van de stad nog niet is afgerond. Dat onderzoek moet duidelijk maken in welke mate Nieuwegein nog groei aankan.

Kantoorpanden Meerwal
De gemeente heeft een lijst opgesteld van woningbouwinitiatieven die wél doorgaan. Elk verzoek om mee te werken aan een initiatief dat niet op die lijst staat, wordt in principe niet in behandeling genomen, meldt het college.

Tenzij er een reden is om dat wel te doen, “zoals bij leefbaarheid of een urgente maatschappelijke opgave, bijvoorbeeld de opvang van statushouders.”

Aan de transformatie van de kantoorpanden aan de Meerwal wordt wél medewerking verleent, omdat hier eerder (in 2016) een positief besluit over is genomen.

4800 woningen
De woningbouw die momenteel in de stad plaatsvindt betreft ongeveer 4800 woningen. “Hiermee wordt een essentiële bijdrage geleverd aan de woonbehoefte in onze stad. Het betekent ook dat er nu en in de komende jaren veel gebouwd gaat worden in Nieuwegein”, aldus het college.

De pas op de plaats kan daarmee ook zorgen voor meer spreiding van bouwactiviteiten in de tijd en daarmee voor een betere spreiding van de bouwoverlast in de stad, menen de burgemeester en wethouders.

In maart wil het college de conceptresultaten van het onderzoek over de groei van Nieuwegein bespreken met de raad.