Meerwal 9-23 in Nieuwegein. Deze kantoren worden omgebouwd tot appartementen.
Meerwal 9-23 in Nieuwegein. Deze kantoren worden omgebouwd tot appartementen. Foto: Google Street View

Deze kantoorpanden in Nieuwegein worden omgebouwd tot woningen

Algemeen

NIEUWEGEIN • Nieuwegein wil de leegstaande kantoorpanden aan de Meerwal 9-23 ombouwen tot 48 koopappartementen. Dat staat in een brief van het college aan de gemeenteraad.

Al sinds 2015 lopen initiatieven om deze panden te transformeren tot woningbouw. Die plannen zijn echter nooit tot uitvoering gekomen, omdat de vergunningprocedures steeds strandden. Dat gebeurde op ‘Bibob gronden’, zo staat in de brief van het college.

De Wet Bibob is een bestuursrechtelijk instrument. Als er een ernstig gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt, kan de bevoegde overheidsinstantie de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken. 

Sinds juli 2022 heeft het pand aan de Meerwal een nieuwe eigenaar. Er komen volgens het Nieuwegeinse college geen belemmeringen uit het recent uitgevoerde Bibob onderzoek.

Starters en doorstromers
De directe omgeving is door de initiatiefnemer benaderd in het kader van participatie. De reacties zijn volgens het college positief, mede omdat de omgeving momenteel verloedert doordat de panden al geruime tijd leegstaan.

Ook is het de bedoeling om de ruimte rond de gebouwen op te knappen door onder meer de toevoeging van groen. De woningen vallen volgens het college binnen het segment ‘betaalbaar’ en zijn met name interessant voor starters en doorstromers.

De panden staan in de wijk Merwestein, waar al heel veel oude kantoren zijn omgebouwd tot wooncomplexen. Nieuwegein was daarmee een voorloper in de regio.