• Een trotse Simon Harmsma met de beker.
• Een trotse Simon Harmsma met de beker. Foto: Aangeleverd

Damkampioen doet gewoon examen

Culemborg • Begin deze maand combineerde Simon Harmsma (18) dit met elkaar en dat gaat hem goed af. Inmiddels hoeft hij nog maar twee examens te maken en dan kan hij genieten van een lange vakantie. “Mijn vakantie staat in het teken van trainingskampen, toernooien en eind dit jaar doe ik mee aan het EK en WK jeugddammen.”

Intelligent en een alleskunner kun je de achttienjarige zeker noemen. De afgelopen weken leerde hij hard voor zijn vwo-examens én oefende hij voor het NK-junioren dammen. “Dit toernooi vond een week voordat de examens zouden beginnen, plaats. Hierdoor heb ik me voornamelijk gefocust op het leren en tot nu toe verlopen de examens goed. Nog maar twee te gaan!”

Goud tijdens NK-junioren

Van 1 tot 6 mei werd het NK-junioren in Westerhaar georganiseerd. Eerst vond de halve finale plaats. “Daar hoefde ik niet aan mee te doen omdat ik vorig jaar tweede werd tijdens dit toernooi en me automatisch plaatste voor de finale.” Tijdens de finale speelden de tien deelnemers tegen elkaar. Er werden negen rondes gespeeld van zo’n vier tot vijf uur.” Simon had een vliegende start totdat hij merkte dat zijn concurrent het ook goed deed.
De adrenaline liep op als hij vervolgens tegen zijn concurrent moest spelen. “Ik moest van hem winnen zodat ik eerste zou worden. Tijdens de partij zat ik goed in mijn vel en kon ik verrassende zetten spelen. Ik merkte dat hij niet alles doorhad en uiteindelijk won ik van hem.”

Deze voorsprong hield Simon vast en uiteindelijk won hij. “Mijn doel was om te winnen maar ik had het niet verwacht. Vooral omdat ik ook bezig was met mijn examens, vond ik het prima als ik tweede of derde werd. Maar eerste worden is natuurlijk altijd leuk!”

Met de winst van het NK-junioren op zak en een vwo-diploma binnen handbereik, weet Simon hoe hij zijn drie maanden vakantie gaat invullen. “Dammen en vakantie vieren! In juni heb ik veel trainingskampen en daarna volgen er open toernooien in Rotterdam, Nijmegen en Hoogeveen.”

Dankzij de winst tijdens het NK-junioren, plaatst Simon zich voor het EK jeugd in Estland en het WK jeugd in Letland. "Dit zal in augustus en oktober plaatsvinden. Ook ga ik vanaf september artificiële intelligentie (AI) studeren in Nijmegen. In september is de introweek en ik heb zin om te beginnen.”

Fleur van Eeuwijk