• Leerlingen van het KWC hielden zich afgelopen maand bezig met het Speaking Minds project.
• Leerlingen van het KWC hielden zich afgelopen maand bezig met het Speaking Minds project. Foto: Eigen foto

ElkWelzijn organiseert Speaking Minds in Culemborg

Nieuws

CULEMBORG • Speaking Minds helpt gemeenten bij jongerenparticipatie. ElkWelzijn organiseert dit in Culemborg en doet dit op een unieke manier.

Om ervoor te zorgen dat jongeren hun stem laten horen, is het project Speaking Minds door Save the Children opgericht. De gemeente Culemborg vond dit project zo interessant dat de jongerenwerkers van welzijnsorganisatie ElkWelzijn hier vier jaar geleden mee begonnen zijn. Jongerenwerker Francis Nijhof: “Zo blijven wij steeds een rol spelen in het leven van jongeren.”

Speaking Minds

Het project Speaking Minds houdt in dat jongeren worden gestimuleerd om hun stem te laten horen en daarbij meedenken over wat zij belangrijk vinden binnen de gemeente. “Denk aan het verbeteren van hangplekken of het realiseren van een skatepark. Inmiddels zit Speaking Minds over het hele land verspreid.
“Het oorspronkelijke idee was om mbo-leerlingen te benaderen. Daarom is het thema ‘rondkomen en schulden’ vier jaar geleden bedacht. Toch merkten wij dat dit niet aansloot bij onze doelgroep. Middelbare scholieren zijn jonger en krijgen met andere zaken te maken.”

Kans en ongelijkheid

Doordat dit thema niet op de doelgroep aansloot, bedacht ElkWelzijn het thema ‘kans en ongelijkheid’. Afgelopen november begon het project op Lek en Linge en in april was een klas van KWC aan de beurt. “We proberen dit project ieder half jaar te organiseren. Het begint op een maandag waarbij de gemeente langskomt zodat we hopen dat de verbinding tussen leerlingen en de gemeente verbeterd.”

De rest van de week staat in het teken van onderzoeken, samenwerken, praten met ervaringsdeskundigen en het schrijven van een adviesplan. “Dit presenteren de leerlingen later aan de gemeente en zij kijken vervolgens waar ze het meeste aan hebben.” Momenteel heeft de gemeente vijf adviezen uitgekozen en kunnen allebei de scholen aan de slag om het uit te voeren. Uiteraard met begeleiding van ElkWelzijn. “De leerlingen krijgen nu een budget en kunnen aan de slag met hun idee. Denk aan de wijk meenemen in de bouw van een skatepark of het vernieuwen van JOP’s (jongeren ontmoetingsplekken).”

Uniek in Culemborg

ElkWelzijn is trots op dit project. “We hebben al vaak te horen gekregen dat onze aanpak uniek is omdat we het project Speaking Minds hebben uitgevoerd met middelbare scholieren en daarbij verschillende thema’s hebben bedacht die passen bij de ontwikkelingen van deze leerlingen.” Zo hebben we het hele project ingericht met lokale ondersteuning van partners. “De afgelopen editie zijn er diverse mensen vanuit Save the Children langsgeweest om mee te kijken en mee te liften op de opgedane ervaringen vanuit Speaking Minds Culemborg.”

Over vier weken zijn de leerlingen van KWC en Lek en Linge klaar en kan de gemeente het plan verder uitvoeren. En wat het thema voor volgend schooljaar zal zijn? “Binnenkort gaan we met de scholen en de gemeente om de tafel en bekijken we de vraagstukken voor volgend jaar. Aan de hand daarvan bedenken we een nieuw thema.”

Fleur van Eeuwijk