Afbeelding
Foto: Serge Sanramat

Dodenherdenking Culemborg 2023

CULEMBORG • Donderdagavond herdacht Culemborg alle burgers en militairen die zijn omgekomen of vermoord in Nederland of daarbuiten sinds de Tweede Wereldoorlog. 

Er was prachtige muziek en er waren gedichten in de Barbarakerk. De stille tocht ging naar de begraafplaats en voerde langs het deze week bekladde Joodse momument. Om acht uur volgde de twee minuten stilte. Vervolgens werden kransen en bloemen gelegd bij de verschillende monumenten en graven. De kinderburgemeester las een gedicht voor. 

De jaarlijkse dodenherdenking is volgens burgemeester Gerdo van Grootheest heel belangrijk om stil te staan bij de zwarte pagina's van onze geschiedenis. "Om te beseffen waar de mens toe in staat is. Om te leren van onze geschiedenis en ons de kans te geven het in onze tijden anders te doen. Want de Tweede Wereldoorlog eindigde 78 jaar geleden maar de gevolgen ervan zijn nog altijd niet voorbij. De gevolgen voor de nabestaanden en de oorzaken ervan zoals antisemitisme, uitsluiting en racisme gaan door tot op de dag van vandaag."

Mensen haten als ze niet begrijpen, citeerde Van Grootheest de tekst op het Joodse monument. "De Tweede Wereldoorlog verwerd tot haat. De voedingsbodem werd de jaren daarvoor gelegd met het zoeken van een zondebok, discriminatie en uitsluiting van mensen die anders zijn dan de rest. De ander niet meer willen begrijpen. We lijken het soms wel een beetje verleerd. Je open stellen voor de situatie van een ander. Vragen stellen en luisteren in plaats van direct oordelen. Het geluk, de pijn of verdriet van een ander tot je laten doordringen in plaats van in de bubbel van het eigen gelijk te blijven hangen. Zonder dat er direct voor jou persoonlijk iets tegenover staat behalve het verhaal van de ander."
"Ik hoop", vervolgde Van Grootheest, "dat wij in Culemborg ons wat vaker willen verplaatsen in de ander door vragen te stellen, te luisteren. De brug oversteken zoals de treinen dat elke dag vele malen over onze spoorbrug doen. En dat betekent heus niet dat we het over alles eens hoeven te worden. Het betekent wel dat wij met al die verschillende situaties, meningen en achtergronden elkaar proberen te begrijpen. Vandaag herdenken wij de slachtoffers van onbegrip en haat. Dat je gediscrimineerd, uitgesloten en zelfs vermoord wordt simpelweg om wie je bent. Om je ras, je afkomst, je seksuele geaardheid. Vandaag staan we stil bij de gevolgen als je leeft in een regime waar je niet vrij je geloof kan belijden of voor je mening kan uitkomen. Vandaag staan wij stil bij hen die streden en strijden voor onze vrijheid. Als militair. In het verzet. Mensen haten als ze niet begrijpen. Mensen hebben lief als ze willen begrijpen. Liefde boven haat."

foto's: Serge Sanramat