• Molenaar Rik Iking houdt het weer extra in de gaten. “Molenaar ben je altijd”
• Molenaar Rik Iking houdt het weer extra in de gaten. “Molenaar ben je altijd” Foto: gemeente Culemborg

Tweede molenaar op molen De Hoop

Nieuws

CULEMBORG • Aankomend weekend is het Nationale Molendag, het grootste molenfeest van Nederland. Honderden wind- en watermolens in heel Nederland openen hun deuren om bezoek te ontvangen.

Met zijn 51 jaar is en voelt Rik Iking zich een jonkie tussen de molenaars. 

“De meesten worden pas na hun pensioen molenaar. Maar ik ben het nu al. Waarom? Ik hou van geschiedenis en heb een vooropleiding van restauratie/renovatie. Verder vind ik het heerlijk om bezig te zijn. Lekker sjouwen met zakken meel van 25 kilo hoort daar ook bij. En het klikt goed tussen Leo Tiggelman (red. al 30 jaar molenaar) en mij. Heel belangrijk en fijn.”

Vak
Rik maakte kennis met het vak op de molen in Waardenburg. Tijdens zijn opleiding tot molenaar draaide hij mee op de molen in Culemborg. “Prachtig om de houten machinekamer van meer dan 100 jaar aan het werk te zien. En mee te werken aan het onderhoud ervan, zodat de molen blijft werken. Ik ben bijna iedere week in Culemborg en geniet steeds weer. Er is al gevraagd of het over een paar jaar wil overnemen van Leo. Maar ik hoop dat we nog jaren samen kunnen werken. Leo is een fijne collega en inmiddels ook vriend. Zoals het nu gaat, bevalt me uitstekend.”

In december 2017 werd het typisch Nederlandse beroep van molenaar toegevoegd aan de internationale lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. 

Met de aanstelling van een tweede molenaar blijft het onderhoud van de korenmolen De Hoop beter gewaarborgd. Iets waar de gemeente erg blij mee is.

Molendag op 13 mei
Op 13 en 14 mei zijn de landelijke molendagen. Honderden traditionele wind- en watermolens door heel Nederland openen hun deuren om bezoekers te ontvangen. Molenaars en molengidsen staan overal klaar om bezoekers te laten genieten van dit oer-Hollandse levende monument.

Molen De Hoop op ‘t Jach is alleen op zaterdag 13 mei open van 10.00 tot 17.00 uur. Iedereen is dan van harte welkom om een kijkje te nemen. Het winkeltje is dan natuurlijk ook open. De eerste Nationale Molendag was in 1973, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van De Hollandsche Molen. Dit jaar bestaat de vereniging 100 jaar.