• Ouiam El Ouasdad maakt voor haar profielwerkstuk een documentaire over Oeigoeren.
• Ouiam El Ouasdad maakt voor haar profielwerkstuk een documentaire over Oeigoeren. Foto: Fleur van Eeuwijk

VWO-leerling Ouiam El Ouasdad won de Nescioprijs

Nieuws

CULEMBORG • VWO-leerling Ouiam El Ouasdad won de Nescioprijs met haar eindexamenfilm ‘Verdrukt en Vergeten’ over het lot van Oeigoeren.

Vorig jaar startte Ouiam El Ouasdad (17) met het brainstormen over haar profielwerkstuk. Ze wilde een maatschappelijk onderwerp aankaarten en maakte daarom een film over het lot van Oeigoeren. “Dit onderwerp is altijd bij mij blijven hangen nadat het vaak in het nieuws is geweest.”

Ouiam vond het belangrijk om iets met dit onderwerp te doen zodat mensen de Oeigoeren niet vergeten. Daarom besloot ze er een documentaire over te maken. “Een werkstuk zou alleen voor mij en mijn begeleider zijn. Ik wilde mijn creativiteit en belangstelling voor dit onderwerp op een uitdagende manier naar buiten brengen.”

Aangrijpend onderzoek

De zeventienjarige startte vorig jaar met een literatuuronderzoek. “Het zijspoor in mijn profielwerkstuk waren praktische vragen over een documentaire: hoe kan je het beste filmen? En hoe monteer je een documentaire?” Daarna begon ze aan het literatuuronderzoek. “Hierbij maakte ik gebruik van (inter)nationale bronnen. Vanuit daar heb ik een situatieschets kunnen maken en kreeg ik meer inzicht in de politieke kant.”

Tijdens het onderzoek zag Ouiam veel heftige verhalen voorbijkomen. “Oeigoeren worden willekeurig opgesloten in kampen, onderworpen aan propaganda en gemarteld.” Dit greep haar enorm aan waardoor ze soms even stopte met het onderzoek. “Het besef dat dit echt gebeurt, is onwerkelijk. Maar het gaf me wel meer motivatie om ervoor te zorgen dat dit onder de aandacht komt.”

Verdrukt en Vergeten

In de documentaire belicht ze verschillende perspectieven. “Ik heb een expert van Amnesty Nederland gesproken die de feitelijke kant kon belichten over wat er precies aan de hand is. Ook heb ik een Oeigoerse activist gesproken om te laten zien wat voor impact het op hen heeft.” Daarnaast sprak Ouiam politici Farid Azarkan (Denk) en Sjoerd Sjoersma (D66). “Deze gesprekken zijn mij het meest bijgebleven omdat het een bijzondere ervaring was en we inhoudelijk konden spreken.”

Nadat alles was opgenomen, was het tijd om het te bewerken. “Het advies van éen van mijn begeleiders, to kill your darlings, zal me altijd bijblijven”, lacht Ouiam. Ruim drie uur aan beeldmateriaal heeft ze teruggebracht naar één uur. De documentaire stuurde ze tevreden door naar een aantal profielwerkstukprijzen. “Bij de Radboud Universiteit kreeg ik te horen dat ik was genomineerd en zelfs heb gewonnen! Dit had ik nooit verwacht.”

Daar won ze een geldprijs maar toch gaat ze daar niet studeren. “Ik ga naar Eindhoven toe en Biomedische Technologie studeren.” De studie is gefocust op de technologie in de zorg. En of ze ooit documentairemaakster wil worden? “Ik vind het belangrijk om maatschappelijk betrokken te blijven maar ik denk dat dat ook kan zonder documentaires te maken.”

Op 28 september wordt de film - samen met Amnesty Culemborg - ‘Verdrukt en Vergeten’ getoond in de Gelderlandfabriek.