Afbeelding
Foto: Stockfoto

Zwembadwand De Waterlinie ‘voorlopig voldoende veilig’

Nieuws

CULEMBORG • De badwand van zwembad De Waterlinie is voorlopig voldoende veilig. Dat concludeert het gespecialiseerde bureau IV-consult, dat onderzoek heeft gedaan naar de roestvorming in het zwembad. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Stichting Zwembad Culemborg (SZC), nu nog eigenaar van het zwembad. 

Bij onderzoek van de badwand is niet-resistent RVS aangetroffen en bij enkele bouten spanningscorrosie geconstateerd. De vastgestelde spanningscorrosie zit in de draad, maar (nog) niet in de steel. De mate van spanningscorrosie in de T-steunen en betonankers is niet bekend, maar is volgens het onderzoek op zijn minst gelijk aan hetgeen is geconstateerd in de bouten. 

De corrosievorming en met name de aangetroffen spanningscorrosie worden veroorzaakt door een klimaat met een hoge luchtvochtigheid, hoge temperaturen en de aanwezigheid van chloorionen (zwembadwater) in de lucht. “Daarnaast ontstaat spanningscorrosie als gevolg van de combinatie van een hoge temperatuur en de intreding van chloorionen in het niet resistente RVS. 

Spanningscorrosie kan volgens IV-consult op termijn scheuren en een brosse breuk veroorzaken. 

De aangetroffen situatie is volgens IV-consult ontstaan doordat bij de keuze voor de gebruikte materialen in het ontwerp geen integrale beoordeling van de situatie in de technische ruimte heeft plaatsgevonden. “Dit had voorkomen kunnen worden door een keuze te maken voor resistent RVS en/of het klimaat aan te passen.”

Geen direct gevaar
Er is volgens IV-consult echter geen acuurt gevaar. “De RVS badwand zal gelijktijdig meerdere bouten en/of onderdelen moeten verliezen om te bezwijken. De mate van spanningscorrosie in de bouten lijkt echter nog niet van dien aard dat op korte termijn afschuivende moeren en volledige breuken zijn te verwachten.” IV-consult acht het aannemelijk dat de zwembadwand voorlopig voldoende veilig is. “Echter zal er een doorlopend inspectieregime ingesteld moeten worden om de degradatiesnelheid te monitoren.”

Het bureau adviseert SVZ het niet-resistente RVS te verwijderen en te vervangen. Ook het klimaat in de technische ruimte moet worden verbeterd. Verder vinden de deskundigen het wenselijk om te onderzoeken of de schakelkasten moeten worden vervangen. De totale kosten van deze drie maatregelen worden geschat op pakweg 445.000 euro. 

2521-concept
Zwembad De Waterlinie is gebouwd volgens het zogenaamde 2521-concept, een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB). Het zwembad is in haar basisvariant uitgerust met een 25 x 21 meter bad met een diepte van 2,60 meter of 3,00 meter en een beweegbare bodem in de lengte richting. Volgens de KNZB is het een hoogwaardig, duurzaam en multifunctioneel zwembad als antwoord op de steeds duurder wordende zwemvoorzieningen in Nederland.

Het betreft in feite een soort prefab bad. De kuip in dit zwembad is opgebouwd uit roestvrij staal. 

Is de roestvorming bij zwembad De Waterlinie vergelijkbaar met de geconstateerde problemen bij zwembad De Blokweer in Alblasserdam? Dat is het eerste bad dat volgens het 2521-principe is gebouwd. Hier heeft de roestvorming in 2022 geleid tot acute sluiting van het zwembad vanwege een verhoogd veiligheidsrisico met zelfs bedreiging van de constructies. Voor 3 miljoen euro wordt de RVS-kuip vervangen door een traditionele betonnen kuip. De gemeente Culemborg verwijst naar externe adviseurs van Stichting Zwembad Culemborg, die hebben aangegeven dat beide situaties niet vergelijkbaar zijn. “Er zijn overeenkomsten maar er zijn - qua ernst en implicaties - ook verschillen”, zegt een woordvoerder van de gemeente in een schriftelijke reactie 

Aansprakelijkheidsclaim
SZC legt het eindrapport van IV consult voor aan alle betrokkenen, zoals de aannemer, de leveranciers, de architect en de licentiegever. “Mede op basis van de nadere reacties bepaalt SZC - in afstemming met de gemeente - of er een legitieme aansprakelijkheidsclaim is op te maken. Op dat moment kan - door SZC in afstemming met de gemeente – worden bepaald of er een aansprakelijkheidstraject gaat worden ingezet”, zegt de woordvoerder van de gemeente in een schriftelijke reactie.