• Ook bewoners Betuwe zullen hinder ondervinden van vierde aanvliegroute.
• Ook bewoners Betuwe zullen hinder ondervinden van vierde aanvliegroute. Foto: Papichev Aleksandr

Raadsleden Culemborg en West Betuwe bezorgd over vierde aanvliegroute Schiphol

Nieuws

CULEMBORG/WESTBETUWE • In Culemborg en West Betuwe zijn door de fracties van Partij voor de Dieren en GroenLinks schriftelijke vragen gesteld over een mogelijke vierde aanvliegroute richting Schiphol over de provincies Gelderland en Utrecht. Ook inwoners van Culemborg en West Betuwe zullen hier mogelijk hinder van ondervinden. 

Het idee is dat de vluchten zich concentreren op een nog te bepalen denkbeeldig punt in de lucht op zo’n 70 km afstand van Schiphol. Op dat punt vliegen ze op circa 2100-2300 meter hoogte en vanaf daar wordt daling verder ingezet. “Bewoners op en naast de route zullen flink last krijgen van deze extra vliegtuigen; er komen veel vliegtuigen te vliegen en laag. Aan het naderingspunt is een ovaalvormig wachtgebied verbonden. Hier zal rondjes worden gevlogen als Schiphol te druk is of als er problemen zijn”, schrijft Myra van der Velde van de Culemborgse fractie van de Partij voor de Dieren in een toelichting bij haar schriftelijke vragen. 

Het college in Culemborg deelt haar standpunt van de PvdD dat een vierde aanvliegroute onwenselijk is. De gemeente gaat echter niet zelfstandig in gesprek met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) om de minister op te roepen van het plan af te zien. 

“Gelet op de specialistische kennis over luchtvaart die noodzakelijk is om de vliegroutes en ontwerp voorkeursbeslissing goed te kunnen doorgronden, is besloten om – net als het merendeel van de Gelderse gemeenten - aan te sluiten bij Provincie Gelderland op dit dossier. Provincie Gelderland heeft specialistische kennis op het gebied van vliegverkeer in huis en zal hierover (mede namens de Gelderse gemeenten) overleggen met het Ministerie en participeren in de diverse deelprojecten.” 

GroenLinks
Ook de fractie van GroenLinks West Betuwe heeft in april schriftelijke vragen gesteld aan het college over het onderwerp.  

Burgers, regionale, provinciale en lokale overheden kunnen de komende tijd hun stem laten horen. Met die inbreng maakt de regering een definitief plan waarna de Tweede Kamer uiteindelijk de vliegroutes vaststelt. GroenLinks wil daarom van het college weten wat er wordt gedaan om inspraak te hebben en invloed uit te oefenen op deze beslissing die bij veel bewoners niet bekend is maar wel grote impact kan hebben op onze leefomgeving. 

“De aanvliegroute betekent mogelijk: 120 vliegtuigen per dag; oftewel elke 7 á 8 minuten, mogelijk op lage hoogte. Dit aantal is gebaseerd op 440.000 vliegbewegingen, maar het kan ook meer worden want Schiphol heeft een forse groeiambitie. Volgens de Luchtvaartnota in 2030 600.000 vliegbewegingen en in 2050 780.000 vliegbewegingen. Oftewel in de toekomst nog meer vliegtuigen, meer geluid en vervuiling”, zeggen de fractieleden. 

Een groep bezorgde burgers in het gebied van de aanvliegroute is daarom ook een petitie gestart onder de naam ‘Stop de vierde aanvliegroute’.

www.stop4deroute.nl