Stadhuis Culemborg
Stadhuis Culemborg Foto: T.J. van Kessel

Architectuurwandeling Stadsgidsen Culemborg

Nieuws

CULEMBORG • Sinds kort bieden de Culemborgse stadsgidsen ook een Architectuurwandeling aan. 

De gehele oude stad is in de jaren zeventig van de vorige eeuw aangewezen als stedenbouwkundig monument. Er is een unieke driedelige structuur: het noordelijke Schipperskwartier, het handelsdeel rond de Markt en in het zuiden het voormalige boerendorp Lanxmeer, nu de Nieuwstad. 

Middeleeuwse structuur
Deze middeleeuwse structuur met verbindende wegen, een zeer oude stadspoort en een stelsel van omringende grachten is nog steeds aanwezig. Ook bijzonder is dat in dit relatief kleine gebied nog eens vele tientallen monumenten te bewonderen zijn.

Nagenoeg alle westerse bouwstijlen van gotiek tot renaissance en van Jugendstil tot het modernisme van het Nieuwe Bouwen, zijn er te bewonderen.

Restauraties
Tijdens een twee uur durende wandeling maken de deelnemers kennis met die stijlen en kunnen ze deze later in andere steden ook herkennen. Bovendien worden de vele restauraties die in de jaren zeventig en tachtig plaatsvonden besproken, met aandacht voor de uitdagingen waar de restauratiearchitecten voor stonden. Aan de hand van plaatjes kan men zien wat er stond en wat het is geworden.

Sociale woningbouw
Een blik op de saneringsgebieden uit die tijd laat zien hoe men met beperkte middelen, zonder grootscheeps protest tegen de kaalslag, sociale woningbouw realiseerde. Aan het eind van de wandeling zullen de deelnemers zich een oordeel kunnen vormen over de vraag: Wat is eigenlijk een monument?

De wandeling
Deze wandeling is door één van de stadsgidsen ontwikkeld en gebaseerd op twee Voetnoten die hij publiceerde, de eerste over de stadsvernieuwing en de tweede over de ontwikkeling van de monumentenzorg in Culemborg. De wandeling kan het hele jaar door geboekt worden.

Stichting Stadsgidsen
Naast de architectuurwandeling biedt Stichting Stadsgidsen op afspraak en tegen betaling ook rondleidingen met een ander thema aan voor geïnteresseerde groepen, bijvoorbeeld bij een personeelsuitje of een reünie. Kijk voor de mogelijkheden en kosten op de website. http://stadsgidsenculemborg.weebly.com