Kwetsbare jongeren mogen niet ontsporen

culemborg • De gemeente Culemborg gaat via een integrale en non-conventionele aanpak proberen dat kwetsbare jongeren niet ontsporen of of zelfs in de criminaliteit belanden. De bedoeling is om jeugdoverlast te verminderen en jonge aanwas te voorkomen. 

Dat gebeurt onder andere via zogenaamde Intensief Case Management, een methodiek om jongeren met meervoudige, complexe problematiek te begeleiden naar zelfstandigheid. "Waar bestaande hulp ontoereikend is, wordt ICM ingezet om te interveniëren in gezinnen. Het helpt de hulpverlening te coördineren en uit te voeren bij jongeren en bij gezinnen met multi-problematiek."

"De weg naar volwassenen worden kan in sommige gevallen wat uitdagingen bieden. Het grootste deel van de jeugd ondervindt geen problemen, maar sommige jongeren zijn onderweg naar het volwassend leven makkelijk beïnvloedbaar. Onder groepsdruk komen ze voor keuzes te staan die niet altijd goed uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan middelengebruik en criminele activiteiten." Het aantal jongeren dat afglijdt naar de (zware) criminaliteit neemt de afgelopen jaren toe. Jonge (met name) jongens worden geronseld om criminele hand- en spandiensten te verrichten op bijvoorbeeld scholen en achterstandswijken. Ook zijn er (groepen) jongeren die overlast veroorzaken of criminele activiteiten uitvoeren. 

Sinds 2020 heeft de gemeente te maken met een forse stijging van het aantal meldingen van overlast door jongeren. De impact die de overlast heeft op bepaalde wijken kan groot zijn. "In onze stad zien we dat jongeren wel aanspreekbaar zijn. Echter maken sommige jongeren niet altijd de juiste keuzes wat resulteert in problemen, door bijvoorbeeld het gebruik van (soft)drugs, ruzies of problemen op school." Deze doelgroep vraagt volgens de gemeente om een integrale aanpak met een goede verbinding tussen het sociaal- en veiligheidsdomein.